Na protestoch v Košiciach vystúpili Fico aj Uhrík. Zaobišli sa bez väčších incidentov

TA3 TASR
1.9.2021 17:42

Približne 6000 ľudí sa zúčastnilo na protivládnom proteste, ktorý v Košiciach v stredu organizuje strana Smer-SD. Na Hlavnej ulici sa konal i protest, ktorý zorganizovala mimoparlamentná strana Republika. Zúčastnilo sa na ňom viac ako 1000 ľudí. Niekoľko desiatok ľudí prišlo podporiť protest neformálnej občianskej skupiny Otvorené Košice.

"Som posledný aktívny politik na Slovensku, ktorý bol pri prijímaní ústavy v roku 1992, takže mám k tejto ústave určitý vzťah a nikdy v moderných dejinách nebola tak ústava poručovaná a pošliapaná, ako je to v súčasnosti touto vládou," povedal na proteste predseda Smeru-SD Robert Fico.

Desiatky ľudí prišli na Hlavnú ulicu podporiť protest občianskej skupiny Otvorené Košice. Počas príchodu účastníkov na protest organizovaný dvomi politickými stranami došlo k menším potýčkam a výmenám názorov, ktoré si však nevyžiadali zásah polície. "Rozumieme tomu, že spoločnosť je frustrovaná, máme za sebou naozaj veľmi ťažké mesiace, ale nie je riešením podporovať protesty Smeru a Republiky. Sú to strany, ktoré podnecujú nenávisť k iným skupinám ľudí, ktoré polarizujú spoločnosť a šíria nedôveru v odbornú verejnosť, vedcov a doktorov," povedal Ján Gálik z neformálnej občianskej skupiny Otvorené Košice a dodal, že prišli reprezentovať hlas rozumu a slušnosti. Na Slovensku je podľa neho veľmi veľa ľudí, ktorí sa vedia slušne prejaviť a rešpektujú inštitúcie a odborníkov.

Podľa predsedu mimoparlamentnej strany Republika Milana Uhríka nielen Bratislava, ale aj Košice a východ sú Slovenská republika. "Aj tu sú ľudia, ktorí majú už plné zuby vlády, ktorí sú nespokojní s nezmyselnými zákazmi a likvidačnými opatreniami. Toto má byť hlavný odkaz tohto protestu. Na tomto proteste podľa informácií, ktoré mám, prišlo k zjednoteniu de facto opozície, okrem strany Smer-SD, ktorá si robí svoj vlastný protest," skonštatoval Uhrík s tým, že volajú po demokratickom referende, aby bol vypočutý hlas a vôľa ľudu, kto má riadiť túto krajinu.

Počas stredajších protestných zhromaždení v Košiciach musela polícia riešiť len dva incidenty. Ako uviedla hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach Jana Mésarová, okrem spomenutých incidentov, boli zhromaždenia pokojné, bez zranení a narušenia verejného poriadku. "Počas zhromaždenia jedna osoba v dave narúšala pokojný priebeh. Výzvu polície, aby preukázala svoju totožnosť, neuposlúchla. Za účelom zistenia totožnosti policajti osobu v zmysle zákona o Policajnom zbore predviedli na policajné oddelenie. Po zistení totožnosti bola prepustená," uviedla Mésarová.

Polícia zasahovala aj v súvislosti s incidentom pri jednej z reštaurácií v centre mesta, ktorý však nesúvisel so žiadnym verejným zhromaždením. "Jednu osobu, podozrivú zo spáchania protiprávneho konania, policajti predviedli na útvar Policajného zboru. Vyšetrovanie prebieha," doplnila Mésarová.

V oboch prípadoch boli podľa hovorkyne voči osobám použité donucovacie prostriedky, pretože kládli aktívny odpor. Počas služobného zákroku však neutrpeli žiadne zranenia. Bezpečnostné opatrenia polície v Košiciach boli o 19.00 h ukončené.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok