Cestovanie pre zaočkovaných môže byť jednoduchšie. Kde stačí certifikát?

TA3
2.6.2021 07:00

Očkovanie znamená slobodnejšie cestovanie, tvrdí ministerstvo zdravotníctva na sociálnych sieťach. Kde vám stačí očkovací certifikát bez testu či karantény a ktoré krajiny už akceptujú aj ten náš slovenský?

Cestovanie pre zaočkovaných môže byť jednoduchšie. Kde stačí certifikát?
TASR/AP

Očkovanie má uľahčiť pohyb medzi krajinami, na úrovni Európskej únie je to naďalej v štádiu príprav. Mnohé krajiny zatiaľ pristúpili k vlastným riešeniam, nový certifikát v slovenskom aj anglickom jazyku sme už začali vydávať aj my.

"Cestovať bez očkovania bude možné, ale bude to komplikovanejšie a pravdepodobne drahšie. Ak nie ste zaočkovaný, je treba sledovať, aké pravidlá sú aktuálne platné v krajine, ktorú chcete navštíviť, aký typ a ako starý negatívny test vyžadujú po príchode," uvádza ministerstvo zdravotníctva. Zaočkovaní by to mali mať jednoduchšie, pravidlá sa však menia každú chvíľu. Aktuálny cestovný semafor stanovuje podmienky pre návrat na Slovensko zo zahraničia. Ako je to však, keď chcete vycestovať?

Zoznam krajín a podmienky vstupu pre Slovákov spresňuje na svojich stránkach ministerstvo zahraničných vecí.

Bulharsko povoľuje vstup s potvrdením o plnom zaočkovaní proti ochoreniu Covid-19, v ktorom sa uvádza, že od úplného zaočkovania (teda od druhej dávky) uplynulo 14 dní. Ministerstvo zahraničných vecí zároveň odporúča, aby tento doklad bol v anglickom jazyku.

Cyprus má Slovensko síce v zozname červených krajín, no na plne zaočkovaných sa vzťahuje výnimka z testovania. "Cestujúci z ktorejkoľvek krajiny, ktorí preukážu, že boli zaočkovaní proti Covidu-19 všetkými požadovanými dávkami registrovanej vakcíny, sú oslobodení od absolvovania testov PCR tak pred príchodom ako aj po príchode na Cyprus," uvádza ministerstvo zahraničných vecí. Cyprus za registrované vakcíny považuje: Janssen/Johnson & Johnson, Vaxzervia (AstraZeneca), Pfizer-BioNTech, Moderna, Sputnik (Gam-COVID-Vac) a Sinopharm (BBIBP COVID-19).

Aj pre Českú republiku sme zatiaľ červená krajina, v praxi to znamená povinnosť testovania a vyplnenie príjazdového formulára. Na plne zaočkovaných sa však nevzťahujú karanténne pravidlá, pokiaľ sa preukážu národným certifikátom o vykonanom očkovaní vydaným Ministerstvom zdravotníctva SR, a to aj po uplynutí 22 dní od prvej očkovacej dávky mRNA alebo vektorovej vakcíny.

Ak potrebujete ísť len na krátku návštevu, Česi ponúkajú riešenie. Od 1. júna môžete na 24 hodín navštíviť Česko bez akýchkoľvek obmedzení.

Čierna Hora umožňuje slobodný vstup ľuďom s potvrdením o absolvovaní kompletného očkovania proti Covid-19, pričom od kompletného očkovania by malo uplynúť najmenej 14 dní.

Grécko od všetkých cestujúcich vyžaduje vyplnenie online formulára. Následne má slobodný vstup povolený osoba, ktorá absolvovala plné zaočkovanie a má o tom potvrdenie v anglickom jazyku z ktorého je zrejmé, že od zaočkovania druhou dávkou vakcíny uplynulo viac ako 14 dní. Akceptované vakcíny sú: Pfizer BioNtech, Moderna, Astra Zeneca / Oxford, Novavax, Johnson + Johnson / Janssen, Sinovac Biotech, Gamaleya (Sputnik), Cansino Biologics, Sinopharm.

Do Gruzínska môžu vstúpiť (zatiaľ výlučne letecky) všetci, ktorí podstúpili kompletné očkovanie proti koronavírusu oboma dávkami.

Chorvátsko žiada lekárske potvrdenie o dvoch dávkach očkovania alebo lekárske potvrdenie o prekonaní Covidu pred viac ako 180 dňami a súčasne aspoň jednu dávku očkovania. "Odporúčame držiteľom certifikátov o vakcinácii v Slovenskej republike mať pri vstupe do Chorvátska aj lekárske potvrdenie o očkovaní v tlačenej podobe vyhotovené v anglickom alebo chorvátskom jazyku," dodáva ministerstvo zahraničných vecí.

V Litve nemusíte mať test ani podstúpiť izoláciu, ak máte potvrdenie o vakcinácii oboma dávkami schválenými v EÚ. Nutná je však registrácia pred vstupom.

Aj exotické Maldivy ponúkajú výnimku. Cestujúci, ktorí minimálne 14 dní pred príchodom do krajiny absolvovali očkovanie 2 dávkami vakcíny schválenou WHO, sú vyňatí z povinnosti predloženia negatívneho PCR testu po prílete a akejkoľvej formy karantény.

Pripája sa aj Poľsko s výnimkou pre osoby, ktorým bolo vydané osvedčenie o očkovaní vakcínou povolenou Európskou úniou.

Rakúsko zase uznáva slovenské certifikáty o očkovaní. "Na základe oznámenia Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR boli Rakúskou republikou uznané jednotné certifikáty o očkovaní na Covid-19 najnovšie vydávané na Slovensku. Rakúska polícia, ako aj armáda sú na hraniciach vybavené čítačkami QR kódov a tieto potvrdenia vedia overiť a následne uznať," spresňuje ministerstvo.

Cestujúcim, ktorí prichádzajú do San Marína, stačí potvrdenie o očkovaní proti Covid-19.

Ak chcete zájsť do Slovinska, záleží na tom, kedy ste boli očkovaní. Počíta sa obdobie 7 dní od očkovania druhou dávkou vakcíny Pfizer, 14 dní od očkovania druhou dávkou vakcíny Moderna, 21 dní od očkovania prvou dávkou vakcíny AstraZeneca, 21 dní od očkovania prvou dávkou vakcíny Serum Institute of India/AstraZeneca (Covidshield), 14 dní od druhej dávky vakcíny Sputnik V, 14 dní od očkovania vakcínou Johnson&Johnson, 14 dní od druhej dávky vakcíny Sinovac Biotech a 14 dní od druhej dávky vakcíny Sinopharm.

Španielsko zatiaľ avizuje výnimky z povinnosti testovania pre osoby, ktoré sú už zaočkované oboma dávkami vakcíny schválenej v EÚ od 7. júna 2021.

Podľa ministerstva zahraničných vecí náš národný očkovací preukaz akceptuje 6 krajín - Česko, Nemecko, Rakúsko, Slovinsko, Chorvátsko a Poľsko. Cesta do týchto štátov by mala byť podľa štátneho tajomníka Martina Klusa jednoduchšia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok