Kráti sa čas kandidátok aj ÚŠP

ta3
30.1.2024 13:01

O polnoci vyprší termín na predkladanie prezidentských kandidátov. Už tento týždeň môže vypršať existencia úradu špeciálnej prokuratúry. O tom bola Téma. Poďme konkrétne. Podľa prieskumov renomovaných agentúr postupujúcimi do druhého kola prezidentských volieb by mali byť Peter Pellegrini a Ivan Korčok.

Voliči koalície však budú mať pri rozhodovaní na výber aj druhého kandidáta Andreja Danka. Opozícia má zatiaľ jedného kandidáta, ku Korčokovi ale na poslednú chvíľu môže ešte niekto pribudnúť. Kandidátky v hodine 12tej zvykne odovzdávať Igor Matovič, KDH už pri protestoch avizovalo, že účasť Korčoka na tribúne by im prekážala a ich podporu asi nezíska.

Koalícia sa dohodla, že urobí zmeny v novele trestného zákona, ktorú kritizuje opozícia aj ľudia na námestiach. Pozmeňovací návrh mení výšky spôsobených škôd a rieši problém novely s ústavou. Ostatné zmeny sú ale skôr kozmetické. Opozícia kritizuje, že pozmeňovací návrh sa zásadne nedotkol výšky trestov, premlčacích lehôt, či zrušeniu ÚŠP. Zajtra sa k tejto téme znovu zídu poslanci, ak vládna zostava nezaváha novela bude platiť od polovice marca.

Diskutovali sme s Andrejom Dankom (SNS) a Martinom Dubécim (PS).

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok