Viete, kde má pôvod sviatok sv. Valentína? Historicky pochádza z Európy, komerčne vyrástol v Amerike, vysvetľuje etnologička

ta3
14.2.2023 08:16

Valentín alebo sviatok zamilovaných. Niektorí sa ho nevedeli dočkať, iní hovoria, že ide o americký výmysel a nechcú o ňom ani počuť. Ako s Valentínom v skutočnosti je? Odpovedala etnologička Katarína Nádaská.

Mnoho ľudí označuje Valentín za sviatok, ktorý pochádza z Ameriky, no etnologička Katarína Nádaská toto tvrdenie vyvracia. "Nie je to Amerika, je to Európa. Sviatok sv. Valentína je spomienka na tohto svätca. Je to pôvodne cirkevný sviatok, ktorý sa viaže na jeho život a skutky a radíme ho ku skupine prvých kresťanov, čiže takých prvých martýrov," vysvetľuje. Priblížila, že spomienka na prvých kresťanov, ktorí zomreli mučeníckou smrťou sa spája s tzv. Zlatou legendou, ktorej autorom je svätý Hieronymus a v ktorej sa spomína aj svätý Valentín. 

V období, kedy žil svätý Valentín nebola medzi cirkevnými predstaviteľmi ešte fungujúca myšlienka celibátu, takže aj muži, ktorí mali isté cirkevné svätenie, mohli mať rodiny. Svätý Valentín žil v čase vlády cisára Claudia, ktorý zastával myšlienku, že dobrým a oddaným vojakom môže byť iba ten muž, ktorý nemá manželku ani rodinu, preto im vzťahy zakázal. "Práve Valentín, ktorý bol kresťan, podporoval manželstvo, tajne sobášil zaľúbených a preto sa stal ich patrónom. Samozrejme, že po čase sa na to prišlo a odsúdili ho, a ako rímsky občan ‚mal právo‘ byť sťatý ," vysvetlila etnologička. 

"Legenda ďalej hovorí, že počas toho, ako bol väznený mu jedlo nosila žalárnikova dcéra, mladá, krásna deva. Keď Valentína viedli na popravu, napísal jej lístoček, v ktorom jej vyznal lásku. Toto sú korene toho, čo poznáme pod pojmom valentínka," opisuje Nádaská pôvod romantických lístkov, ktoré sa spájajú so sviatkom zamilovaných. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok