Z agenta KGB šéf Kremľa. Putin sa zapíše do histórie ako človek, ktorý spôsobil trápenie celému svetu

ta3
7.10.2022 11:56

Vladimir Putin rozpútal najväčší pozemný konflikt v Európe od konca Druhej svetovej vojny. Aj takto hodnotia zahraničné média lídra Kremľa, pri príležitosti jeho 70. narodenín. Ako sa zapíše do dejín jeho krvavý odkaz? A ako sa vôbec z bývalého agenta KGB stal najmocnejší muž Ruska? To sme sa pýtali hostí analytika a bývalého ministra medzinárodných vzťahov Pavla Demeša a analytika a riaditeľa organizácie MEMO98 Rasťa Kuželu.

"Vladimir Putin púta pozornosť celého sveta, ale v dôsledku krvavého konflitku, ktorý rozpútal na Ukrajine, ale aj s celým svetovým demokratickým spoločenstvom," vraví v úvode Demeš. Jeho sedemdesiatročná životná dráha je mimoriadne bohatá. Ľudia sa snažia pochopiť jeho "fenomém," ako povedal Demeš, preto sa o šéfovi Kremľa píše aj v rôznych knihách.

Putin sa narodil v rodine robotníkov v Leningrade, v dnešom Petrohrade. Mal dvoch súrodencov. Jeho otec bojoval v 1. svetovej vojne, vyštudoval právo a vstúpil do komunistickej strany. Okamžite ho zaujali tajné služby. "Putin si to namieril z Leningradu priamo do Moskvy a tam začala jeho závratná kariéra," vysvetľuje analytik Demeš. 

Kužel si myslí, že je podstatné pripomenúť, že Putin bol agentom vtedy, keď sa rúcal Berlínsky múr. Videl dav ľudí, ktorí žiadali pád režimu, v tom čase sa pokúšal komunikovať s Moskvou. Demeš doplnil, že celá Putinova predstava o rozpade ZSSR je kľúčom k pochopeniu množstva krokov, ktoré ruský líder robí. "Keď sa stal prezidentom, začal redefinovať celý systém," hovorí o Putinovom pôsobení.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok