Kam sa stráca voda z riek a studní?

TA3
29.7.2022 13:00

Už niekoľko týždňov nás trápi sucho. Vyschli rieky a potoky. Vo vodných nádržiach ubúda vody. V niektorých lokalitách vyschli aj studne. Poľnohospodári aj záhradkári nemajú čím polievať svoje polia či záhrady. Kam sa stráca voda v krajine? Existuje spôsob, ako ju vrátiť naspäť? O tejto téme sme hovorili s ekológom a špecialistom na vodu v krajine Michalom Kravčíkom.

"Za čias Radičovej vlády, keď sme pripravovali s terajším štátnym tajomníkom agrorezortu Martinom Kováčom program Revitalizácie krajiny a integrovaného manažmentu krajiny, tak sme už vtedy vnímali potrebu riešiť povodne a sucho, taktiež zmiernenie nežiadúcich klimatických zmien. Program bol schválený 27. októbra 2010," uvádza Kravčík.

Program mal fungovať ako prevencia pred týmito problémami. Prešlo viac ako 10 rokov od jeho spustenia a naša krajina sa borí s nedostatkom vody. Kravčík vysvetľuje, že "program, ktorý vláda schválila bol plánovaný na 6 až 10 rokov. Bohužiaľ, bol vo funkčnosti len jeden rok a s nástupom novej vlády všetko krachlo a stopli to. Peniaze na program vtedy išli zo štátneho rozpočtu a z Europskeho sociálneho fondu rovno obciam".

Podľa Kravčíka, aby mohla krajina bez problémov fungovať a bola zdravá, potrebuje približne 50-80 mm ročnej dávky rosy.

Agrorezort vydal vyhlásenie, že pripraví úplne nový koncept tkzv. uhlíkovej a vodnej banky. Kravčík vysvetlil význam tohto konceptu: "Vďaka týmto bankám sa zvýšia zásoby vody v pôde, tým pádom sa posilní fotosyntéza, termoreguluje sa krajina. Mám od toho veľké očakávania."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok