Covid na Slovensku opäť pritvrdzuje. Infektológ Sabaka povedal, aké nás čaká leto

TA3
28.6.2022 08:08

Covidová situácia na Slovensku sa mierne zhoršuje. Potvrdzujú to čísla z uplynulých dní aj samotný minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Počet pozitívnych prípadov stúpa aj v susedom Rakúsku, Izraeli či Portugalsku. Pred nami je leto a hovorí sa o silnej dovolenkovej sezóne. Ako sme na tom dnes a aké leto nás čaká? To sme sa pýtali infektológa Petra Sabaku.

Situácia sa podľa infektológa bude zhoršovať, a to aj napriek tomu, že aktuálne čísla tomu nenasvedčujú. "Stojíme na začiatku ďalšej vlny," uviedol. Zdôraznil však, že nie je dôvod na obavy či paniku. Vylúčil tiež možnosť drastických opatrení, akým je napríklad lockdown.

Predchádzajúca vlna sa skončila, pretože väčšina ľudí sa "premorila" variantom omikron a jeho subvariantmi. "Už sa nemal kto ďalší nakaziť, a preto tie čísla klesali," tvrdí Peter Sabaka. Na scéne sa však objavili dva nové subvarianty, ktorými sa podľa neho môžu infikovať aj tí, ktorí už prekonali nákazu tými predošlými.


Sabaka zdôrazňuje, že očkovanie nemusí zabrániť nakazeniu sa, chráni však pred ťažkým priebehom ochorenia. Nemalo by tak dôjsť k zaťaženiu nemocníc, ako tomu bolo pri predchádzajúcich vlnách. Na vrchole tej prichádzajúcej však infektológ počíta s tým, že bude nutné reprofilizovať niektoré oddelenia.

Očkuje sa málo

Každý, kto sa chcel dať zaočkovať, zaočkovaný je, zhodnotil Sabaka. Upozornil na to, že väčšina hospitalizovaných s omikronom ochorenie predtým neprekonala a nie je zaočkovaná. Pre takúto skupinu populácie tak môžu byť životu nebezpečné aj nové subvarianty. Pre tých, ktorí majú vybudovanú imunitu a sú zaočkovaní, už koronavírus znamená "iba niečo ako chrípku".

Silná dovolenková sezóna

Podľa Sabaku neexistuje riziko, že by sa na Slovensko priviezli nové subvarianty zo zahraničia. "Tieto nové subvarianty totiž už na Slovensku sú a začali sa šíriť" hovorí. Ľudia tak môžu podľa neho bez obáv cestovať. Cestovanie totiž nástup ďalšej vlny neovplyvní. To môže spustiť len vznik nového subvariantu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok