Putin nariadil uviesť jadrové sily do stavu pohotovosti. Hrozí nám ďalšia Karibská kríza?

TA3
1.3.2022 15:36

Prepíše vojna na Ukrajine mapu Európy? Hrozí nám jadrová kríza? Môže Vladimir Putin vojnu vyhrať? Ruský prezident deklaroval, že verí, že jeho kroky budú mať podporu národa. Vidíme však, že protesty prebiehajú aj v Rusku. Akú úlohu môžu zohrať obyvatelia? Vieme, že Putin nariadil armáde uviesť jadrové sily do stavu vysokej pohotovosti. O týchto témach sme sa rozprávali s politickým geografom Tiborom Madleňákom.

Geopolitická situácia v Európe sa zásadne mení a Rusko sa dostalo do izolácie. Na druhej strane, vojnou na Ukrajine Putin dosiahol Putin opak toho, o čo sa roky snažil. "Stratégiou Ruska bolo rozdeľovať Európu, s tým pravdepodobne Putin rátal, že Európa nebude hovoriť jednotným hlasom. Európa však prekvapila, možno aj samú seba," skonštatoval Madleňák s tým, že únia sa dokázala zjednotiť a prijať bezprecedentné sankcie.

Jednou z alterantív budúcich udalostí je podľa Madleňáka aj to, že Putin na vojnu doplatí pádom vlastného režimu, "ak sa vojna bude predlžovať, úspechy sa nedostavia a sankcie tvrdo dopadnú či už na bežných rusov, alebo na oligarchov".

Ak Putin vojnu na Ukrajine vyhrá, podľa Madleňáka ju vyhrá len vojensky a aj to možno len dočasne. "Kde prehráva na plnej čiare, to je napríklad oblasť geopolitiky, kde sa Rusko dostalo do izolácie." Nevyhovuje mu ani zjednotenie Európy. Zjednotiť Ukrajincov sa Putinovi podľa politického geografa podarilo už anexiou Krymu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok