Ako to bude vyzerať v školách po sviatkoch? Testovanie povinné nebude

TA3
7.1.2022 09:13

Deti sa vrátia do škôl v pondelok, pretrvávajúca pandémia však hrá aj naďalej zásadnú rolu. Dokáže naše školstvo otvoriť všetky triedy? Aké opatrenia budú platiť? O týchto témach sme sa rozprávali so štátnou tajomníčkou ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu, Svetlanou Síthovou.

Podľa Síthovej sa určite nemôže stať, že by dieťa v pondelok ráno v škole zistilo, že sa jeho trieda neotvára. "Riaditelia aj učitelia komunikujú s rodičmi detí a prezenčné vzdelávanie sa v pondelok začne na všetkých školách. Keďže naskakujeme na pravidlá, ktoré tu boli predtým, môže sa stať, že ak bude pozitívne dieťa, žiak alebo sa trieda stretne s pozitívnym učiteľom, tak trieda automaticky ide do dištančného vzdelávania," vysvetlila.

Stačí jedno pozitívne dieťa alebo učiteľ a trieda ide do karantény. Tá trvá desať dní. "Ak sú v tej triede žiaci, ktorí sú už očkovaní alebo prekonaní, tak tí ostávajú v škole a môžu ostať v prezenčnom vzdelávaní," spresnila Síthová s tým, že súbeh dištančného a prezenčného vzdelávania závisí od toho, či ho škola dokáže zabezpečiť. "Plne si uvedomujeme, že sú školy, kde je to zložité," doplnila.

Síthová zdôraznila, že situáciu môže skomplikovať aj nastupujúca nová vlna pandémie zapríčinená variantom omikron. Pozitívnou správou pre školstvo je podľa štátnej tajomníčky vysoká zaočkovanosť učiteľov. "Veríme, že to budú zvládať a že aj prezenčné vyučovanie bude čo najdlhšie," vyjadrila sa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok