Vyvážame kvalitu a drahé dovážame? V TA3 sme sa zamerali na potraviny

TA3
19.3.2021 21:29

Slováci aj napriek ťažkým časom nechávajú v obchodoch milióny. Sú na našom trhu rovnako kvalitné potraviny ako napríklad v susednom Rakúsku? Ktorým dávate prednosť vy? Zaujíma vás cena alebo kvalita? A platí, že čím drahšie, tým lepšie? Pozreli sme sa na to.

Predseda SAMO Martin Krajčovič podotkol, že pri začiatku pandémie bol chaos nielen na slovenskom trhu a došlo k veľkým nákupom, no po týždni prišiel prudký prepad a potom sa nákupná krivka ustálila. Poukázal na to, že ľudia už chodia do obchodov menej, no ich nákupný košík je zvyčajne plnší.

"Ceny v obchodoch utvára globálny trh a naším záujmom je mať na trhu kvalitné a bezpečné potraviny," uviedol generálny riaditeľ Sekcie potravín a obchodu MPRV SR Jaroslav Remža s tým, že sa snažia podporiť poľnohospodárov a potravinárov. Do procesu cenotvorby vstupovať nemôžu. "Je to na spotrebiteľovi, aby si vybral kvalitný produkt a zaplatil za to, čo chce."

Je fér zdražovať potraviny ako mlieko či syr, obzvlášť pred Veľkou nocou? Podpredseda SPPK Marián Šolty reagoval, že ceny sa odvíjajú od ceny suroviny a tie sú už "dva, tri roky stabilné". Podľa neho sa nie je čomu čudovať, argumentoval mzdami či nákladmi potravinárov. Spotreba mliečných výrobkov podľa neho od roku 1989 významne klesla, keďže spracovatelia a výrobcovia mlieka sú v tom osamotení a uvítali by pomoc od štátu.

Šoltýsovi dal za pravdu aj člen výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Patrick Linhart (Sme rodina), podľa ktorého toto odvetvie potrebuje pomoc. Nepáčili sa mu Remžove výroky, podľa neho na výsledky čakáme už rok. "Rozprávky o podpore výrobcov, napríklad na značku kvalita.sk , čo je marketingový nástroj na slovenské produkty, malo byť vyčlenených 1,5 milióna eur a dodnes sme žiadne peniaze nevideli," tvrdí. Čuduje sa, že slovenskí výrobcovia ešte vôbec existujú.

Predaj hovädzieho či telacieho mäsa na Slovensku už roky stagnuje. Peter Polák (zástupca ZCHMD) to zdôvodňuje tým, že "kým príde mäso na pult, uplynie rok a pol chovu. Hovädzina je naozaj drahšia, no má potenciu byť sviatočným. Každý Slovák zkonzumuje 5 kg hoväzdiny ročne, no iba 20% z toho je z našej produkcie, ostatné sa dováža". Štát podľa neho za posledných 20 rokov "spravil všetko pre to, aby sme naše kvalitné zvieratá vyvážali do zahraničia".

Všetko vyvážame a drahé dovážame? "Mrzí ma to, ale je to tak. Do zahraničia niekedy ide denne päť kamiónov so zvieratami. Možno povedať, že chovateľom sa viac oplatí vyvážať živé mäso do zahraničia," skonštatoval ústredný riaditeľ ŠVPS SR Jozef Bíreš.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok