S počasím bojujú aj naši susedia, v Poľsku zahynulo desať ľudí

TA3 TASR ČTK
7.1.2017 11:57

Desať ľudských životov si v posledných dvoch dňoch vyžiadalo v Poľsku mrazivé počasie, ktoré v niektorých oblastiach zrazilo ortuť teplomerov pod mínus 20 stupňov Celzia. Mrazivé počasie zažívajú aj obyvatelia Českej republiky a Ukrajiny.

V Česku platí výstraha

Podľa údajov Vládneho bezpečnostného centra, ktoré citoval denník Gazeta Wyborcza, len v piatok zomrelo na podchladenie sedem ľudí a jedna obeť sa otrávila oxidom uhoľnatým. Od 1. novembra tak nízke teploty už v Poľsku zabili 53 ľudí, pričom 24 sa udusilo dymom. Bezpečnostné centrum varovalo, že tragická bilancia sa môže počas víkendu ešte zvýšiť. Podľa meteorológov by mal mráz zostať pod mínus 20 stupňov Celzia.

Nízke teploty trápia ľudí aj v Česku. Najnižšie nočné teploty klesli na niektorých miestach až pod mínus 30 stupňov Celzia, píše webové vydanie denníka Mladá fronta DNES s odvolaním sa na údaje z automatických meracích staníc na horách. Meteorológovia varujú aj naďalej pred silnými mrazmi. Výstraha platí pre celé Českú republiku, zosilnená je pre Plzenský a Karlovarský kraj.

Najnižšiu teplotu namerala stanica Orlické Záhoří pri Rychnove nad Kněžnou v severovýchodných Čechách. Teplota tam podľa Českého hydrometeorologického ústavu klesla pod mínus 32 stupňov. Podobné hodnoty namerala aj stanica Jelení v okrese Karlove Vary; k mínus 30 klesli teploty i v južných Čechách - na Horskej Kvilde na Šumave a v okolí Prachatíc.

ČHMÚ však upozorňuje, že údaje z automatických staníc nie sú verifikované, zdôrazňuje spravodajský server iDNES.cz. Meteorológovia vyhlásili varovanie pred veľmi silným mrazom. Pre väčšinu ČR platí výstraha s nízkym stupňom nebezpečenstva, avšak v Plzenskom a Karlovarskom kraji je vyhlásený vysoký stav nebezpečenstva. "Na severovýchode územia sa bude veľmi studený vzduch udržovať aj v ďalších dňoch, najnižšie nočné teploty sa budú pohybovať väčšinou pod mínus 12 stupňov," konštatuje ČHMÚ podľa Mladej fronty DNES.

Na Ukrajine kolabuje doprava

Nepretržitý mráz, sneženie a fujavice spôsobujú značné problémy aj v doprave a energetickom systéme Ukrajiny. Od piatku prišlo o dodávky elektrického prúdu 71 miest a obcí v siedmich z 24 administratívnych oblastí krajiny, informovala podľa ukrajinských médií Štátna služba pre mimoriadne situácie.

Najviac postihnutá je Odeská oblasť, kde pracovníci energetických závodov musia obnoviť dodávky elektriny do 35 miest a obcí. V Odeskej oblasti majú tiež problémy s dopravou. Husté sneženie vytvorilo na komunikáciách záveje a vznikli zápchy, v ktorých uviazlo na vyše šesťsto vozidiel.

Podobná situácia panuje aj v Chersonskej oblasti, kde záchranári v uplynulých 24 hodinách vyslobodili zo závejov 21 vozidiel, v ktorých sa nachádzalo 49 ľudí. Najčastejšie zasahovali na trase medzi mestami Cherson a Mykolajiv.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok