Premiér nepríde, nový prezident zavádza zmeny už od začiatku. Ako bude vyzerať Pellegriniho inaugurácia

Novozvoleného prezidenta Petra Pellegriniho čaká inauguračný deň. Program je dopredu striktne daný, hlava štátu si želá len drobné úpravy. Jednu dôležitú časť slávnostného nastúpenia do prezidentskej funkcie zrušili.

Peter Pellegrini
Foto: TASR/Jaroslav Novák

Skladanie sľubu pred Národnou radou 

Zvolená hlava štátu sa ujme prezidentského úradu v sobotu 15. júna v priestoroch Slovenskej filharmónie v Bratislave počas slávnostnej schôdze Národnej rady. 

Presne o dvanástej hodine zloží Peter Pellegrini prezidentský sľub do rúk Ivana Fiačana, predsedu Ústavného súdu.

Slávnostné zasadnutie parlamentu povedie podpredseda parlamentu Peter Žiga, ktorý bol donedávna Pellegriniho spolustraníkom v strane Hlas.

Pozrite si reportáž z prvého oficiálneho fotenia Petra Pellegriniho na portrét.

Vizuál priestoru v Redute, kde sa ceremónia odohrá, navrhol samotný nový prezident. Malé zmeny sa budú týkať najmä umiestnenia a dizajnu pódia, kvetinovej výzdoby a umiestnenia štátnych symbolov. 

Riaditeľ odboru zahraničných vzťahov a protokolu Kancelárie Národnej rady Peter Vilčák priblížil, že medzi hosťami inaugurácie sú najvyšší ústavní činitelia, poslanci, zástupcovia diplomatického zboru, zástupcovia vlády, cirkví aj osobní hostia a Pellegriniho rodina. 

Na inauguráciu pozval aj všetkých neúspešných kandidátov z prvého kola. Premiér Robert Fico sa inaugurácie nezúčastní. Neumožňuje mu to jeho zdravotný stav. 

Prehliadka ozbrojených síl a bohoslužba 

Po ukončení slávnostnej schôdze bude nasledovať prehliadka jednotiek Ozbrojených síl SR na Hviezdoslavovom námestí a slávnostná bohoslužba slova Te Deum v Dóme sv. Martina.

Na Tyršovom nábreží zaznejú slávnostné salvy.

V minulosti bolo zvykom prejsť sa ku katedrále pešo, pozdraviť občanov a podávať im ruku. Z bezpečnostných dôvodov museli túto časť programu zrušiť. 

Peter Pellegrini potom symbolicky prevezme od svojej predchodkyne Zuzany Čaputovej Grasalkovičov palác.

Súčasťou preberania úradu bude prehliadka Čestnej stráže prezidenta. V priestoroch sídla bude nasledovať slávnostný obed. 

Zdanie holdu a recepcia 

Pred slávnostnou recepciou, ktorá by sa mala konať v sobotňajších večerných hodinách, si nová hlava štátu položením vencov uctí pamiatku generála Milana Rastislava Štefánika na mieste jeho tragického skonu, pri mohyle v Ivanke pri Dunaji. 

Následne by sa mal presunúť do Devína, kde si podobným spôsobom uctí aj pamiatku obetí komunistického režimu pri pamätníku Brány slobody. No zatiaľ to nie je úplne isté, keďže túto časť Bratislavy trápi zdvihnutá hladina Dunaja.

Inauguračný deň sa končí slávnostnou recepciou v priestoroch Bratislavského hradu. 

Pozrite si prípravu na inauguráciu prezidenta.

Dopravné obmedzenia

V súvislosti s inauguráciou čakajú obyvateľov, návštevníkov a vodičov dopravné obmedzenia. Tie sa budú týkať najmä Starého mesta, Devína a diaľničného obchvatu Bratislavy.

S obmedzeniami treba počítať v okolí Reduty, na Staromestskej ulici, v blízkosti Bratislavského hradu či hradu Devín.

Polícia vyzýva občanov, aby sa daným úsekom radšej vyhli a využili alternatívnu trasu.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok