Pellegrini o premiérovi v ta3: On si všetko pamätá, celý čas bol pri vedomí. Kaliňák opísal, čoho svedkom bol v Handlovej

16.5.2024 20:00 , Aktualizované: 16.5.2024 21:21

Premiér Robert Fico je naďalej v kritickom stave, uviedol zvolený prezident Peter Pellegrini v relácii Téma dňa. Dodal, že premiér bol bezprostredne po atentáte pri vedomí a na všetko si pamätá.

Pellegrini už mal možnosť stretnúť sa s premiérom Ficom. „Musím povedať, že to bolo ľudsky veľmi emotívne,“ dodal s tým, že mal to šťastie, aby s ním na pár minút mohol hovoriť a vyjadriť podporu. „Naozaj mu držím palce, pretože teraz prichádza tá hlavná časť,“ pripomenul zvolený prezident. „Jeho stav je naďelej veľmi vážny,“ dodal.

Premiér bol pri vedomí

Pellegrini uviedol, že si z incidentu premiér pamätá všetko a od začiatku bol pri vedomí. „Až potom, keď išiel na operačnú sálu, tak bol uspaný,“ ozrejmil.

Prezident všetkých

Strelec sa k svojmu činu mal odhodlať po prezidentských voľbách. Táto informácia v novozvolenom prezidentovi vyvolala zmes pocitov. Pellegrini dodal, že po voľbách vnímal obrovské napätie medzi mladou a staršou generáciou. „Bol som z toho fakt prekvapený. Som v politike už 20 rokov, ale takú nenávisť som nevidel už dávno,“ priznal.

Pripomenul, že sa bude snažiť byť prezidentom všetkých, aj preto sa teraz snaží o zmierenie a nezapája sa do politického boja. Je zhrozený, že „na konci nenávisti z politických dôvodov, ako sa ukazuje, je snaha zavraždiť predsedu vlády.“

Výjazdové rokovania

Atentátnik bol aj na výjazdovom rokovaní vlády v Dolnej Krupej, ktoré sa konalo pred troma týždňami. Pellegrini si nemyslí, že by mala vláda takéto rokovania obmedziť, s čím súhlasil aj Erik Kaliňák.

„Bol by to veľmi zlý signál,“ dodal s tým, že vláda môže priamo na mieste spoznať realitu, a to, "či koná alebo nekoná správne". Pellegrini preto bude vláde odporúčať, aby v primeraných bezpečnostných podmienkach pokračovala v návšteve regiónov. 

V druhej časti relácie Téma dňa sa k atentátu na premiéra a k aktuálnej politickej situácii vyjadril predseda zboru poradcov premiéra Erik Kaliňák.

V Handlovej bol aj Erik Kaliňák. Opísal, že najskôr bolo počuť potlesk spoza okien, keď Fico odišiel, no potom zazneli štyri, možno až päť výstrelov, čo si presne nepamätá. „Neprišiel krik, alebo niečo, čo by vás utvrdilo, že išlo o streľbu,“ spomína.

Snažil sa podľa vlastných slov nezavadzať a pri premiérovi bol prioritne najbližšie Robert Kaliňák. Taktiež potvrdil, že bol plne pri vedomí a všetkým ďakoval. „K horšiemu došlo až počas prevozu do nemocnice,“ dodal.

Slová Roberta Fica

Po atentáte na premiéra sa v médiách či na sociálnych sieťach poukazovalo na video, v ktorom Fico predpovedal násilie voči vládnym činiteľom, doslova hovoril o vražde popredného vládneho politika.

Na margo týchto slov Erik Kaliňák dodal, že nechce byť polarizujúci, no zároveň pripomenul, že na úrade vlády aj na centrále venujú pozornosť mediálnym výstupom a že sa od víťazstva v parlamentných voľbách navodzoval „pocit, že sme si tie voľby nejakým spôsobom ukradli“.

Dodal však, že Smer robí konfrontačnú politiku a rešpektuje, ak je robená aj proti nim. Za hranou ale preňho osobne bolo, keď nový predseda SaS kričal na demonštráciách „Fico do basy“. Vyrušila ho aj bilbordová kampaň namierená voči Smeru, za ktorou podľa slov Kaliňáka stál týždenník .týždeň. 

Taktiež povedal, že Robert Fico je workoholik, takže si myslí, že hneď, ako mu to zdravotný stav umožní, koaličná rada „bude aj v Rooseveltovej nemocnici“.

Celú časť relácie si môžete pozrieť nižšie.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok