Šutaj Eštok oznámil, čo strelca motivovalo. Vláda nevyhlásila mimoriadny stav, existuje len jedna verzia útoku

16.5.2024 13:45 , Aktualizované: 16.5.2024 14:29

Deň po atentáte na Roberta Fica zasadla bezpečnostná rada a mimoriadne rokovala aj vláda. Politici oznámili dôvody útoku aj únikov informácií. Vláda sa musí dohodnúť aj na tom, kto zastúpi premiéra v čase jeho neprítomnosti. Situáciu sleduje celý svet.

bezpečnostná rada Robert Fico atentát
Foto: TASR/Pavel Neubauer

Nie je mimo ohrozenia života

Minister obrany Robert Kaliňák po zasadnutí bezpečnostnej rady povedal, že majú za sebou ťažkú noc. "Zasadala vláda a bezpečnostná rada za účasti prezidentky aj nového prezidenta Petra Pellegriniho. Atentát na Fica zmaril mnoho snáh, aby bol demokratický vývoj slobodný a tolerantný," uviedol Kaliňák.

Krédom Fica bolo podľa ministra obrany vždy akceptovať. Informoval tiež o jeho stave. "Nemôžem zatiaľ povedať, že vyhrávame. Rozsah zranení je taký, že odpoveď organizmu bude ešte veľmi náročná," povedal a dodal, že Fico bol zasiahnutý štyrikrát. "Lekárom sa podarilo stabilizovať jeho stav, ale nie je mimo ohrozenia života," tvrdí minister obrany.

"Naša demokracia sa bude musieť znova začať učiť chodiť," doplnil. Dodal tiež, že za posledných niekoľko hodín sme boli svedkami množstva hoaxov v médiách. Všetky rizikové skupiny ľudí budú mať posilnenú ochranu.

Ďakoval ľuďom aj zahraničným predstaviteľom za podporu, ktorá sa dostala k premiérovi.

Jediná verzia útoku

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok oznámil, že na prípad bolo uvalené informačné embargo. "Chcem potvrdiť, že Polícia SR pracuje iba s jednou verziou útoku. Páchateľ je obvinený z úkladného trestného činu vraždy v štádiu pokusu," povedal Šutaj Eštok. Išlo podľa neho o politicky motivovaný čin.

Zámienkami mali byť zastavenie pomoci Ukrajine, rušenie RTVS, odvolanie predsedu súdnej rady aj zrušenie špeciálnej prokuratúry. "To boli všetky dôvody, ktoré podozrivý uviedol," informoval minister vnútra.

Mimoriadny stav vláda nevyhlásila. Kaliňák ako dôvod uviedol to, že nechceli ísť cestou obmedzení, ale snažia sa spoločnosť upokojiť.

Podozrivý nie je členom žiadnej radikalizovanej politickej skupiny, podľa slov Šutaja Eštoka ide o osamelého vlka. Mal sa zúčastniť viacerých protivládnych protestov. Na ďalšie informácie je uvalené embargo.

Polícia je v pozore

Vyšetrujú sa už aj prípady, ktoré schvaľovali atentát na Roberta Fica a podľa Šutaja Eštoka budú dotyční konfrontovaní so zákonom. Polícia preveruje 32 prípadov schvaľovanie tohto útoku v online priestore.

Vyzýva na zdržanlivosť a deeskaláciu napätia v spoločnosti. Vyhrážať sa podľa ministra vnútra mali aj ďalším členom koaličných strán.

Rázne tiež odmietol, že by za nezabránenie atentátu niesli zodpovednosť bezpečnostné zložky. Minister vnútra oznámil aj to, že bezpečnostná situácia a bezpečnostné opatrenia na výjazdovom rokovaní v Handlovej boli na maximálnej možnej úrovni. Prísnejšie opatrenia prijali len na rokovaní slovenskej a ukrajinskej vlády v Michalovciach.

Vyhlásenie po zasadnutí bezpečnostnej rady a vlády si môžete pozrieť nižšie.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok