Robo, poď sem, zakričal strelec. Kto spáchal atentát na premiéra?

15.5.2024 18:18 , Aktualizované: 15.5.2024 18:43

Priemér Robert Fico sa v stredu v Handlovej stal obeťou atentátnika, ktorý ho postrelil do brušnej oblasti. Predseda vlády ležal po útoku ležal v životohrozujúcom stave v banskobystrickej nemocnici. Krátko po streľbe sa na verejnosti objavilo aj meno strelca. Je ním 71-ročný Juraj Cintula.

Zbraň mal legálne

Juraj Cintula podľa informácií ta3 pochádza z Levíc a živí sa ako spisovateľ.

Zručnosti pri práci so zbraňou mohol podľa informácií ta3 nadobudnúť počas toho, ako pracoval v nákupnom centre ako SBS-kár.

Strelec mal tesne pred útokom zakričať na premiéra: "Robo, poď sem." Zbraň, ktorou strieľal, mal v legálnej držbe. Padlo päť výstrelov.

Spisovateľ

Cintula je literárne činný, napísal tri básnické zbierky. Je spoluzakladateľom Literárneho klubu Dúha. Keď sa klub pretransformoval na občianske združenie, stal sa jeho predsedom. 

Z úryvkov z jeho tvorby vyplýva, že mal vyhranený názor na Rómov, informuje Denník N. V jednej zo svojich kníh píše: „Toľko bezočivých cigánov v Európe, ako je dnes, ešte nikdy nebolo. Ale oni dobre vidia a vedia ako využívať sociálne systémy krajín. Štát problém nerieši, len sa na ňom pasie. Stotisíc slovenských cigánov stojí o priazeň bielych, ale nám to nepovedia. .. Buďme k nim prísni a spravodliví…“

Útočník Foto: ta3 Útočník krátko po zadržaní priamo na mieste incidentu

Proti násiliu

Strelec sa v roku 2016 pokúšal založiť politické hnutie s názvom Proti násiliu. 

„Našou úlohou teraz je získať 10.000 podpisov tých, čo sú proti násiliu všetkého druhu od vojnového stavu až po domáce fyzické, či psychické násilie na ženách, deťoch, starých ľuďoch, mužoch, zvieratách, násilia v uliciach miest a obcí,“ písal prípravný výbor hnutia, ktorého bol útočník členom.

Člen Slovenského spolku spisovateľov

Strelec je tiež členom Slovenského spolku spisovateľov (SSS), ktorý útok odsúdil. "Vedenie SSS s rozhorčením a absolútnym odsúdením zaregistrovalo túto správu a pokiaľ sa potvrdí, členstvo tejto zavrhnutiahodnej osoby bude okamžite zrušené. Zároveň vyjadrujeme rozhorčenie nad takýmto brutálnym činom, ktorý nemá v dejinách Slovenska obdoby," uviedol SSS v stanovisku.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok