Atentát na premiéra: V Handlovej padlo päť výstrelov. Robert Fico má byť už po operácii a pri vedomí

15.5.2024 14:46 , Aktualizované: 15.5.2024 23:03

Po stredajšom rokovaní vlády v Handlovej sa strieľalo. Podľa informácií ta3 padlo päť výstrelov. Postrelený je premiér Robert Fico. Jeho stav je mimoriadne vážny. Situáciu sledujeme online.

Kaliňák Šutaj Eštok nemocnica Robert Fico
ta3
Robert Kaliňák a Matúš Šutaj Eštok informovali na tlačovej besede o zdravotnom stave Roberta Fica po postrelení v Handlovej.

23:00 - Dnešný online článok o atentáte na premiéra Roberta Fico sme ukončili. S novými informáciami prídeme hneď, ako to bude možné. Ďakujeme Vám za priazeň.

22:59 Informáciu, že premiér je operácii, potvrdil neskoro večer pre stanicu BBC minister životného prostredia Tomáš Taraba, podľa ktorého premiér nie je v ohrození života. Uviedol, že jedna strela zasiahla žalúdok a ďalšia kĺb. 

22:58 - Pozrite si rozhovor o tom, aké politické dôsledky môže mať atentát na Roberta Fica.

22:50 - Premiér Robert Fico je po operácii. Denník N tiež informuje, že je pri vedomí.

22:47 - Popredné miesta na svojich weboch aj v živom vysielaní venujú útoku na slovenského premiéra Roberta Fica svetové médiá. V nepretržitom online spravodajstve udalosť sledujú napríklad web americkej televízie CNN alebo britskej BBC. Hlavné miesto mu patrí tiež na internetových stránkach denníkov The New York Times, Politico, The Guardian, Die Welt alebo El País a rady ďalších médií.

"Hrôza v rozdelenej krajine" - napísal napríklad svoj titulný text nemecký magazín Der Spiegel v odkaze na polarizáciu, ktorá sa na Slovensku stupňovala od vyostrenej vlaňajšej predvolebnej kampane.

22:40 - Tomáš Taraba povedal v relácii BBC Newshour, že verí, že premiér Robert Fico „prežije“ a že už nie je v ohrození života.

Taraba tiež kritizoval opozičné strany a obvinil ich, že používajú „falošné naratívy“ a vykresľujú Fica „ako takmer monštrum“, čo sú podľa neho komentáre, ktoré nepatria do demokracie.

„Bol som veľmi šokovaný. Našťastie, pokiaľ viem, operácia prebehla dobre - a hádam nakoniec prežije. V tejto chvíli nie je v ohrození života,“ povedal.

„Bol ťažko zranený - jedna guľka mu prešla cez žalúdok a druhá zasiahla kĺb - okamžite ho previezli do nemocnice a potom na operáciu,“ doplnil Taraba pre BBC.

21:54 - Pozrite si vyjadrenie Petra Žigu k atentátu na premiéra.

21:32 - Pozrite si vyjadrenie Maroša Žilinku k atentátu na premiéra.

21:25 - Podľa TV JOJ polícia zobrala na výsluch manželku strelca. Nechcela sa vyjadrovať, tvár si mala zakrývať reklamnými novinami.

21:24 - Europoslanec Ivan Štefanec (KDH) odsúdil atentát na premiéra Slovenskej republiky, ktorý je podľa neho neospravedlniteľný v civilizovanej spoločnosti, bez ohľadu na to, kto stojí na čele krajiny. Zároveň však upozorňuje, že je nemysliteľné, aby v momente, keď lekári zachraňujú premiérovi život, tragédiu už stihol zneužiť Blaha s Dankom, uvádza v tlačovej správe.

„Jednoznačne odsudzujem atentát na premiéra Slovenskej republiky a želám mu ako človeku skoré uzdravenie. Avšak hrubo odsudzujem zneužívanie tragédie Blahom a Dankom. Nehorázne vyhrážanie sa médiám, ale aj národu a vyhlasovanie politickej vojny, či dokonca obviňovanie nezávislých médií z viny na atentáte pripomína štýl politiky v diktátorských režimoch. Na Slovensku sa dlhodobo politické body zbierajú prostredníctvom šírenia nenávisti hlavne zo strany vládnej koalície a dnes vidíme kam to až môže zájsť. Je načase, aby politici začali ľudí spájať a napätie v spoločnosti tlmiť.

Bohužiaľ, ešte v čase, kedy len lekári bojujú o premiérov život, neváhajú politici vládnej koalície opätovne šíriť ďalšiu nenávisť. Práve títo politici by sa mali pozrieť do zrkadla aké emócie dlhodobo dávkujú verejnosti vo svojich videách, vystúpeniach na mítingoch, či prejavoch v parlamente a nie sa vyhrážať nezávislým médiám a ľuďom túžiacim žiť v slobodnej, prosperujúcej, demokratickej a pokojnej krajine,“ priblížil Štefanec.

21:18 - Pozrite si aktuálne informácie o atentáte na Roberta Fica od redaktora ta3 Martina Dušičku.

21:17 - Nič nemôže ospravedlniť útok na predsedu vlády Roberta Fica (Smer-SD). Nenávisť a napätie, ktoré sa v spoločnosti nazhromaždili, si vyžiadali krutú daň. Na sociálnej sieti to uviedol primátor hlavného mesta Bratislava Matúš Vallo.

"Je to hanebný čin úplne mimo pravidiel a hodnôt, ktoré ako spoločnosť vyznávame. Najdôležitejšie však v tejto chvíli je, aby neeskalovali ďalej aj vzhľadom na to, čo týmto výstrelom predchádzalo a čo by mohlo nasledovať," povedal Vallo. Doplnil, že premiérovi úprimne praje, aby sa zo zranení čo najskôr zotavil.

21:15 - Bývalý prezident Andrej Kiska označil útok na premiéra za ohavný čin, ktorý je zároveň útokom na samotný základ našej krajiny a demokracie. Premiérovi poprial skoré uzdravenie.

Konštatoval, že politika sa zostruje a spoločnosť polarizuje. "A nám všetkým želám, aby sa agresivita a polarizácia konečne skončila, pretože nenávisť plodí ďalšiu nenávisť a dnešok nám jasne ukázal, v čo dokáže vyústiť," zhodnotil Kiska.

20:55 - Pozrite si mimoriadnu Tému dňa, ktorá sa zaoberala atentátom na Roberta Fica.

20:50 - Strelec bol v minulosti v spojení s proruskou skupinou Slovenskí branci, informoval maďarský investigatívny novinár Szabolcs Panyi podľa Denníka N. Slovenskí branci s útočníkom zdieľali fotografiu na sociálnej sieti v roku 2016.

20:40 - Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) bude v súvislosti s útokom na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) apelovať na zvolanie Bezpečnostnej rady SR.

20:38 - Premiér Robert Fico (Smer-SD) bol zverený do rúk špičkového personálu, ktorý sa stará o jeho zdravotný stav. Na tlačovom brífingu to vyhlásila ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD). Zároveň poďakovala všetkým, ktorí sa doteraz na záchrane predsedu vlády podieľali.

"Zdravotný stav pána premiéra je stále kritický, stále je na operačnej sále a verím, že všetko dobre dopadne. Držím palce a želám veľa síl nielen jemu, ale aj zdravotnému personálu, ktorý v týchto chvíľach naozaj bojuje o jeho život," uviedla ministerka. Dodala, že so záchrannými zložkami bola v kontakte od prvého momentu nešťastia.

Ministerka zopakovala, že útok na premiéra odsudzuje. "Dovoľte mi odsúdiť tento ohavný čin, ktorý je výsledkom a prejavom absolútnej ľudskej zloby a nenávisti a predovšetkým ho odsudzujem aj ako absolútny útok na demokraciu Slovenskej republiky," povedala.

20:31 - Pozrite si tlačovú besedu o zdravotnom stave Roberta Fica. Informovala ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková.

20:30 - Na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) bol spáchaný atentát. Páchateľ vystrelil päť výstrelov, predseda vlády je v kritickom stave. Uviedol to minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD). Podľa prvých informácií išlo podľa ministra o jasne politicky motivovaný čin. Rozhodnutie o tomto čine prišlo podľa neho krátko po prezidentských voľbách.

Minister priblížil, že vyšetrovanie naďalej prebieha. "Robíme všetko, aby sme tento ohavný čin vyšetrili," vyhlásil. Bude apelovať na zvolanie Bezpečnostnej rady SR.

Šutaj Eštok zároveň vyzval na zastavenie šírenia politicky motivovanej nenávisti v spoločnosti a agresie voči politickým oponentom. "Nech nie je odpoveďou nenávisť, nech sa tu nejdeme pozabíjať len preto, že máme odlišný názor," zdôraznil minister. Vyhlásil, že streda 15. mája 2024 je najsmutnejším dňom pre demokraciu na Slovensku v jeho novodobej histórii.

20:25 - "Zažili sme naozaj veľmi tragický deň, ktorý pre nás znamená boj o život predsedu vlády," povedal Kaliňák s tým, že zatiaľ nemá dobré správy a vkladá dôveru do rúk ošetrujúceho personálu.

"Podľa tých informácií, ktoré máme, utrpel vážnu polytraumu po niekoľkých strelných poraneniach a jeho zdravotný stav je mimoriadne vážny," skonštatoval minister obrany.

Vyzval na zastavenie nenávisti v spoločnosti. "Slovensko bolo vždy krajinou tolerantných ľudí," zdôraznil. To, čo sa stalo, ho podľa vlastných slov šokovalo. "Ťažko hľadám slová," priznal.

V najbližších dňoch bude podľa neho predmetom analýzy čo a za akých okolností sa na námestí v Handlovej stalo. "V týchto momentoch však sústreďujem moje myšlienky len k tomu, aby sa Robert Fico uzdravil," zdôraznil.

20:22 - Pozrite si tlačovú besedu o zdravotnom stave Roberta Fica.

20:20 - Útok na premiéra Roberta Fica môže ovplyvniť kampaň v eurovoľbách v zmysle kritiky liberálnych prúdov a ich radikalizácie. Skonštatovala to politologička z Univerzity Komenského v Bratislave Aneta Világi. Odsúdiť treba podľa nej nekultivovanie verejného zmýšľania a debaty v poslednom období. Útok označila za neprípustný v akejkoľvek demokratickej krajine.

"Koaličné strany útok budú využívať ako nástroj na prezentáciu, že je potrebné bojovať proti liberalizmu," uviedla politologička s tým, že EÚ je takisto organizácia zastávajúca liberalizmus.

Podotkla, že k fyzickému útoku prispeli aj politici nenávistnými kampaňami a šírením nenávistných myšlienok vo verejnom diskurze. Rovnako, ak sa voči nim nevyhradzovali a prehliadali to.

"Už na to upozorňovali odborníci, aj niektoré politické osobnosti hovorili o tom, že podporovanie nenávistných prejavov v spoločnosti zo strany elít je niečo, čo nemá obdobu a nemá to priestor v demokracii preto, lebo to môže mať veľké následky," upozornila.

Je podľa nej úlohou intelektuálnych aj politických elít vždy zastaviť nenávistné alebo vulgárne prejavy. "Povedať, že toto je hranica, za ktorú my nejdeme, ktorú je potrebné v spoločnosti potláčať, a nie to tolerovať alebo podporovať ešte navyše," zdôraznila.

20:10 - Tlačová beseda o zdravotnom stave premiéra sa konala Fakultnej nemocnici s poliklinikou F. D. Roosevelta Banská Bystrica.

19:50 - O zdravotnom stave poskytli nové oficiálne informácie minister obrany Róbert Kaliňák a minister vnútra Matúš Šutaj Eštok. Premiér je podľa nich v kritickom stave.

19:30 - Podľa našich informácií má premiér komunikovať a má byť v stabilizovanom stave.

19:18 - Televízii ta3 sa podarilo získať video muža, ktorého po atentáte na premiéra Roberta Fica zadržala polícia. Toto povedal pred výsluchom.

19:15 - Zdravotný stav Roberta Fica je vážny, povedal Erik Tomáš (Hlas-SD) pre televíziu Markíza. Podľa jeho informácií premiéra stále operujú, pričom operácia potrvá dlhšie, pretože útočník zasiahol viaceré orgány premiéra.

19:14 - Pozrite si Hlavné správy z 15. mája, ktoré sa zaoberali témou atentátu na Roberta Fica.

19:08 - Približne o 19.30 h sa v areáli Rooseveltovej nemocnice (budova riaditeľstva na prízemí) v Banskej Bystrici uskutoční brífing o aktuálnej situácii. Informoval o tom Úrad vlády SR.

19:02 - „Vzhľadom na dnešné udalosti v súvislosti so spáchaním atentátu na predsedu vlády Slovenskej republiky Vás žiadame o vypnutie komentárov pod statusmi na sociálnych sieťach alebo priamo v článkoch súvisiacich s dnešnou udalosťou. Vážime si demokraciu a slobodu slova, avšak nenávistné prejavy a komentáre prispievajú k ďalšej eskalácii nálad v spoločnosti,“ napísala polícia na sociálnej sieti a rovnako aj v stanovisku pre médiá vrátane ta3.

Z toho dôvodu vypíname na sociálnych sieťach komentovanie udalosti, ktorá súvisí s atentátom na premiéra. Ďakujeme za pochopenie a vážime si každého čitateľa webu ta3.com!

18:58 - „Ja absolútne netuším, čo otec zamýšľal, čo plánoval, prečo sa to stalo,” povedal strelcov syn pre aktuality.sk.

Na otázku, či prechovával nenávistný vzťah k predsedovi Smeru, odvetil pre spomínané médium: „Poviem vám to takto – nevolil ho. To je všetko, čo viem k tomu povedať.”

Muž poprel, že by jeho otec niekedy otvorene zmienil útok alebo likvidáciu politika a tiež to, že by bol psychiatrickým pacientom. „Možno nastalo nejaké skratové jednanie, neviem. Je ráznejší, ale že by riešil psychiatra alebo takéto veci, to nie,” dodal pre aktuality.sk.

18:56 - Pozrite si informácie o strelcovi.

18:51 - Ruský prezident Vladimir Putin prijal podľa svojich slov "s rozhorčením" správu o atentáte na predsedu slovenskej vlády Roberta Fica v Handlovej.

Podľa Putina "tento ohavný zločin nemožno ospravedlniť". "Roberta Fica poznám ako odvážneho a odhodlaného človeka. Naozaj dúfam, že tieto vlastnosti mu pomôžu prežiť túto ťažkú ​​situáciu," vyhlásil ruský prezident. Ficovi zároveň zaželal skoré uzdravenie.

18:48 - Robert Fico bol po prevoze do nemocnice v Banskej Bystrici pri vedomí a komunikoval, píše Denník N. Pri streľbe ho zasiahli do brucha a ľavej ruky. Starosť lekárom robí zranenie brucha, doplnilo N-ko.

18:44 - Pozrite si aktuálne informácie od redaktora ta3 Martina Dušičku.

18:43 - Útok na vrcholného predstaviteľa štátu môže spôsobiť eskaláciu napätia. Motivácia k takémuto činu môže byť rôzna. Uviedla to psychologička a bývalá šéfka Slovenskej komory psychológov Eva Klimová.

"Predpokladám, že budú teraz rôzne názory, ľudia budú rôzne obviňovaní, kto za to všetko môže, prečo k tomu vôbec prišlo, kto to dopustil, a tieto skupiny, ktoré budú mať rôzne názory, môžu proti sebe oveľa viac bojovať," vysvetlila odborníčka.

Dôležité podľa nej je, aby sa čin dostatočne vyšetril a páchateľ potrestal. "Ak tento čin nebude dostatočne potrestaný, tak potom to samozrejme ukazuje cestu iným ľuďom, ktorí budú chcieť niečo podobné spáchať," ozrejmila Klimová.

Motivácia k takémuto činu môže byť podľa jej slov rôzna. "Môže to byť osobný postoj, keď sa tomu človeku stalo niečo zlé v živote, čo si spája s politikom alebo inou osobou z jeho okruhu. Môže to byť dlhodobá frustrácia, frustrácia z toho, že podmienky pre život na Slovensku momentálne nie sú práve najlepšie," priblížila psychologička.

Môže tiež podľa nej ísť o akt pomsty či potrebu zviditeľniť sa, zdôraznila však, že nič neospravedlňuje takýto čin.

18:40 - Najdôležitejšie je v tejto chvíli upokojiť spoločnosť. Myslí si to politológ Samuel Abrahám, ktorý ostro odsudzuje útok na premiéra. "Je to odporný čin, ktorý v demokratickej spoločnosti nemá obdoby," zdôraznil.

Za prvoradé považuje to, aby sa v tejto situácii nerozvíjali vášne neuvážlivými či špekulatívnymi komentármi, ale naopak, maximálne sa upokojila spoločnosť. "Premiér je v nemocnici, páchateľ je v rukách polície. Kým sa nevyšetria okolnosti činu, je dôležité zachovať pokoj a nebičovať vášne," zdôraznil.

Niektoré vyjadrenia, ktoré už politici zverejnili, však podľa neho skôr prispievajú k tomu, aby sa nálada ešte viac radikalizovala. "Takéto vyjadrenia sú v tejto chvíli veľmi nešťastné, nevhodné a aj nebezpečné," upozornil.

18:38 - Výkonný podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič sa pripojil k predstaviteľom inštitúcií EÚ, ktorí odsúdili pokus o atentát na slovenského premiéra Roberta Fica.

Slovenský eurokomisár vo vyjadrení vyhlásil, že správa o útoku na predsedu vlády SR Roberta Fica ho zasiahla ako politika, občana Slovenska a tiež v osobnej rovine ako jeho priateľa.

Vyjadril nádej, že operácia, ktorú premiér po streľbe podstúpil, dopadne dobre a odkázal, že mu drží palce a praje rýchle uzdravenie, pričom dodal, že v duchu je s jeho rodinou.

"Ťažko sa hľadajú slová vyjadrujúce šok a znepokojenie. Verím, že sa dnes ako spoločnosť razantne na Slovensku postavíme voči nenávisti a priamemu útoku na demokraciu a voči polarizácii, ktorá ovplyvňuje život na Slovensku. My Slováci sme dobrí ľudia, toto nie sme my," odkázal Šefčovič.

Metsolová v mene europarlamentu vyhlásila, že dôrazne odsudzuje násilný čin, ktorého terčom sa stal predseda vlády SR. "V tejto ťažkej chvíli som v mysli s ním a jeho rodinou," uviedla na sociálnej sieti X.

18:22 - „Zdieľame zdesenie z dnešného atentátu na premiéra. Máme obavu z ďalšej eskalácie napätia v spoločnosti. Varujeme preto pred šírením nepravdivých informácii o strelcovi. Jednoznačne odmietame, že by bol členom nášho hnutia. Neexistuje ani vôbec žiadne iné jeho prepojenie na našu stranu alebo našich členov. Ostro odsudzujeme jeho ohavný čin,“ uviedlo Progresívne Slovensko v stanovisku.

18:21 - Správa o atentáte na Róberta Fica v Handlovej sa fanzónou v Ostrave rozniesla okamžite. Viaceré skupinky diskutovali na túto tému a sledovali vývoj celej situácie.

"Dúfam, že sa z toho dostane, bude to pre dobro celej spoločnosti. Môžeme mať na politiku rozdielne názory, ale toto je extrém," uviedol František z Čadce. "Snáď to dobre dopadne a zápas proti Poľsku si budeme môcť užiť so všetkým, čo k tomu patrí," dodal.

17:57 - Národná rada SR v reakcii na ozbrojený útok na predsedu vlády SR Roberta Fica posilňuje bezpečnostné opatrenia.

„Do odvolania významne zvyšujeme ochranu objektov v správe Národnej rady a do odvolania pozastavujeme aj návštevy budovy NR SR. Súčasne prijímame opatrenia na bezpečnosť poslancov, pretože viacerí z nich vyjadrili obavy,“ oznámil podpredseda NR SR Peter Žiga, poverený riadením Národnej rady SR.

Rokovanie Národnej rady je v súčasnosti prerušené a tento týždeň sa už rokovať nebude. „V rokovaní bude Národná rada pokračovať najskôr v utorok na budúci týždeň,“ skonštatoval podpredseda parlamentu. A to predbežne do utorka 21. mája do 9.00 hod.

17:55 - Pozrite si reakcie politikov ohľadom streľby na premiéra Roberta Fica.

17:54 - Vedenie Slovenského spolku spisovateľov, ktorého bol strelec členom, s rozhorčením a absolútnym odsúdením zaregistrovalo túto správu a pokiaľ sa potvrdí, členstvo tejto zavrhnutiahodnej osoby bude okamžite zrušené, uvádza sa v tlačovej správe.

„Zároveň vyjadrujeme rozhorčenie nad takýmto brutálnym činom, ktorý nemá v dejinách Slovenska obdoby. Pánovi premiérovi želáme čím skoršie uzdravenie, aby opäť mohol plnohodnotne vykonávať svoju funkciu v prospech celého Slovenska. Modlíme sa za jeho život a zdravie,“ doplnil spolok.

17:50 - Informácie o zdravotnom stave Roberta Fica sú embargované, informuje Denník N. Zdravotníckemu personálu na urgente v Banskej Bystrici podľa Markízy zobrali mobily.

Fico podľa televízie absolvoval CT vyšetrenie. Akým ďalším sa podrobil, nie je známe, doplnilo N-ko.

17:48 - Pozrite si video zo streľby od prievidzskej mestskej televízie Regionálna televízia Prievidza.

17:35 - Pozrite si príchod vrtuľníka do Banskej Bystrice.

17:20 - Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg vyjadril zdesenie nad streľbou na premiéra Roberta Fica.

"Som šokovaný a zdesený streľbou na premiéra Roberta Fica. Prajem mu veľa síl na skoré uzdravenie. V myšlienkach som s Robertom Ficom, jeho blízkymi a občanmi Slovenska," uviedol Stoltenberg.

17:18 - Britský premiér Rishi Sunak yhlásil, že je šokovaný zo streľby na premiéra SR Roberta Fica.

"Táto hrozná správa ma šokovala. Myslíme intenzívne na premiéra Fica a jeho rodinu," napísal Sunak na sociálnej sieti X.

17:17 - K incidentu sa vyjadrilo aj ruské veľvyslanectvo na Slovensku.

17:10 - Strelec sa volá Juraj Cintula. Pochádza z Levíc. Narodil sa v roku 1953. Je jedným zo zakladateľov LK Dúha. Keď sa klub pretransformoval na občianske združenie, stal sa jeho predsedom. Napísal tri básnické zbierky. Je členom Slovenského spolku spisovateľov.

17:05 - Pozrite si video zo streľby, ktorá zasiahla premiéra Roberta Fica. Podľa videa je evidentné, že padlo päť výstrelov.

16:56 - Pozrite si vyjadrenie prezidentky Zuzany Čaputovej k streľbe na premiéra Roberta Fica.

16:48 - Minister zahraničných vecí Juraj Blanár informuje, že dnes bol na predsedu vlády SR Roberta Fica spáchaný atentát krátko po skončení výjazdovej vlády v Handlovej. Útočník z bezprostrednej blízkosti zasiahol premiéra niekoľkými ranami. Premiér bol prevezený do nemocnice v Banskej Bystrici vo veľmi vážnom stave. 

„Silne odsudzujem tento zákerný čin, ktorý bol spáchaný na premiéra ako útok na demokraciu. V tomto duchu MZVEZ SR informovalo všetky zastupiteľské úrady akreditované a priakreditované pre SR, predstaviteľov EÚ a tiež slovenské zastupiteľské úrady. Ďakujeme za prejavy solidarity a podpory. Všetci veríme, že predseda vlády tento ťažký boj zvládne,“ uviedol Blanár.

16:46 - „Nenávisť a násilie nikdy nie sú riešením! Odsudzujem útok na Roberta Fica a prajem mu skoré uzdravenie. Politici vládnej koalície sú však nepoučiteľní. Namiesto toho, aby znižovali napätie, tak vyhlasujú vojnu médiám a opozícii, ktorí s útokom nemajú nič spoločné a zneužívajú túto tragickú udalosť na ešte väčšiu polarizáciu spoločnosti,“ reagovala predsedníčky strany Za ľudí Veronika Remišová.

16:45 - Pozrite si vyjadrenie sociologičky Slovenskej akadémie vied Zuzana Kusá.

16:43 - Denník SME informuje, že na námestie v Handlovej dorazili príslušníci NAKA. Postupne navštevujú okolité prevádzky. Centrum mesta je stále uzavreté.

16:36 - ta3 má k dispozícii zábery 71-ročného útočníka z Levíc, ktorý postrelil premiéra Roberta Fica.

Útočník ta3 Útočník
Útočník ta3 Útočník

16:30 - Primátorka mesta Handlová Silvia Grúberová je zo streľby na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) šokovaná a zdesená. Zároveň vyjadrila úprimnú ľútosť nad udalosťou, ktorá sa stala. Informovala o tom hovorkyňa mesta Jana Paulínyová.

16:28 - Vzhľadom na aktuálne udalosti novozvolený prezident Slovenskej republiky Peter Pellegrini predčasne ukončuje svoj pobyt v zahraničí a vracia sa do vlasti, píše strana Hlas-SD v stanovisku.

16:27 - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odsúdil útok premiéra. Akt označil ako útok proti predsedovi vlády susedného a partnerského štátu Ukrajiny.

16:25 - Strana Hlas-SD napísala v stanovisku, že je zhrozená z toho, kam vyústila politická nenávisť na Slovensku. „Atentát na predsedu vlády je bezprecedentným ohrozením slovenskej demokracie a v dejinách našej samostatnosti nemá obdobu. Slovenskú republiku až do dnešného dňa zdobila schopnosť vyriešiť všetky politické krízy ústavnou a demokratickou cestou. O osude našej vlasti rozhodovali občania vo volebných námestiach, nie ozbrojení násilníci na uliciach. Hlas vyzýva všetky politické strany, spoločenské skupiny, mienkotvorné osobnosti, tretí sektor aj médiá, aby spoločne a jednoznačne tento útok ostro odsúdili a svojou činnosťou nepodporovali vyvolávanie nenávisti na Slovensku.“

16:23 - Pozrite si vyjadrenie poradcu premiéra Eduarda Chmelára k celej sitácii.

16:22 - Prezidentka Zuzana Čaputová bude mať o 16.45 h v Prezidentskom paláci vyhlásenie v súvislosti s útokom na premiéra Roberta Fica. Avizovala to v tlačovej správe.

16:20 - Útok na slovenského premiéra Roberta Fica by mal byť podľa českého prezidenta Petra Pavla varovaním, kam až môže viesť prehlbovanie agresivity v spoločnosti. Napísal to v reakcii na aktuálne udalosti na sociálnej sieti X.

16:18 - Podľa informácií ta3 má byť strelcom 71-ročný Juraj C. Zbraň držal legálne.

16:17 - K celej situácii sa vyjadrilo aj Progresívne Slovensko.

16:14 - „Som hlboko šokovaný, keď som počul o hroznom útoku na môjho priateľa Roberta Fica. Modlíme sa za jeho skoré uzdravenie,“ reagoval maďarský premiér Viktor Orbán.

16:13 - "Ide o priestrel brucha a ruky," povedal zdroj pre Plus jeden deň.

16:12 - Český portál tn.cz informuje, že Roberta Fica aktuálne operujú. Nasledujúce hodiny rozhodnú.

16:10 - Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová ostro odsúdila "podlý útok" na slovenského premiéra Roberta Fica.

"Takéto násilné činy nemajú v našej spoločnosti miesto a podkopávajú demokraciu, naše najvzácnejšie spoločné dobro," zdôraznila šéfka exekutívy EÚ. Zároveň dodala, že v týchto chvíľach myslí na premiéra Fica a jeho rodinu.

Predseda Európskej rady Charles Michel rovnako na sociálnej sieti X uviedol, že je šokovaný správou o útoku na slovenského premiéra Fica po rokovaní vlády SR v Handlovej.

"Nič a nikdy nemôže ospravedlniť násilie alebo podobné útoky. Myslím na predsedu vlády a jeho rodinu," odkázal Michel.

16:03 - „Na R. Fica bol dnes spáchaný atentát. Bol viacnásobne postrelený a aktuálne sa nachádza v životohrozujúcom stave. V tomto momente je prevážaný vrtulníkom do Banskej Bystrice, pretože do Bratislavy by to trvalo príliš dlho vzhľadom na nevyhnutnosť akútneho zákroku. Najbližšie hodiny rozhodnú,“ píše sa na účte slovenského premiéra.

16:01 - Pozrite si tlačovú besedu koalície o postrelení Roberta Fica.

15:56 - „Šokovala ma správa o streľbe na predsedu vlády Roberta Fica. Úprimne mu želám, aby to dobre dopadlo a verím, že bezpečnostné zložky tento neprijateľný akt násilia vyšetria,“ napísal na sociálnej sieti neúspešný kandidát na prezidenta Ivan Korčok.

15:54 - K celému incidentu sa vyjadril aj Tomáš Taraba (nom. SNS).

15:53 - Robert Fico je mimo ohrozenia života, píše Denník N. Má zranenie brucha a zrejme aj ruky a nohy. Práve ho prevážajú do nemocnice v Banskej Bystrici, informovalo N-ko.

15:52 - Na Roberta Fica podľa televízie Joj strieľal 71-ročný muž z Levíc. Markíza informuje o mužovi v strednom veku. Polícia ho po atentáte zadržala a spacifikovala na zem. V putách komunikoval s policajnými zložkami.

15:47 - Správa o postrelení slovenského premiéra Roberta Fica je šokujúca, uviedol na sociálnej sieti X v reakcii na aktuálne informácie český premiér Petr Fiala. Násilie podľa neho nemožno tolerovať.

"Správa o postrelení slovenského premiéra Roberta Fica je šokujúca. Prajem pánovi premiérovi, nech je čo najskôr v poriadku. Násilie nesmieme tolerovať, nesmie mať v spoločnosti miesto," napísal Fiala.

15:45 - Predseda SNS Andrej Danko verí, že okolnosti sa vyšetria. Je podľa neho zrejmé, že ide o výsledok spoločenského konfliktu.

"Stále sa mi nechce veriť tomu, že by v spoločnosti bol niekto ochotný prekročiť takéto hranice. Pre mňa je zrejmé, že je to výsledok spoločenského konfliktu, a to musí skončiť," vyhlásil Danko.

Želá Ficovi, aby túto situáciu zvládol. V mene SNS odsúdil grobianstvo v spoločnosti, ktoré podľa neho muselo vyeskalovať do takejto situácie.

15:42 - Pozrite si video, ako berú premiéra Roberta Fica do auta po postrelení.

15:35 - Vyjadril sa k tomu aj predseda hnutia Slovensko Igor Matovič.

15:31 - SaS a PS rušia dnešný protest na podporu RTVS. Predseda SaS Branislav Gröhling vyzýva poslancov, aby sa navzájom zo situácie neobviňovali, informovalo N-ko.

15:29 - Andrej Danko dáva vinu novinárom. O tých z Denníka N hovoril ako o „hnusných prascoch“.

15:27 - Denník N po streľbe hovoril s dvomi ľuďmi. „Práve som mu išiel podávať ruku,” povedal starší muž. „Keď sa ozvali výstrely, skoro som ohluchla,“ opísala pre N-ko žena, ktorá počula tri alebo štyri výstrely.

Videla, ako pred ňou Fico klesol k zemi, a hovorí, že si všimla krvavé zranenia na jeho hrudi a hlave. Nevie povedať, aké vážne, doplnila pre spomínané médium.

15:22 - ,,Sme zhrození z útoku na premiéra Slovenskej republiky. Takéto konanie v civilizovanej spoločnosti nemôžeme tolerovať voči nikomu. Musíme sa všetci zjednotiť proti akýmkoľvek prejavom násilia. Útok na premiéra je útokom na slovenskú štátnosť a suverenitu. V tento moment je nevyhnutné urobiť všetko preto, aby sme spoločnosť upokojili. Agresivitu, násilie a útoky na politikov, ako i iných verejných činiteľov, jasne odsudzujeme. Premiérovi prajeme skoré uzdravenie a myslíme na neho v modlitbách,” vyjadril sa predseda KDH Milan Majerský v stanovisku strany.

15:17 - O celej situácii informuje aj britská BBC.

15:15 - Prezidentka Zuzana Čaputová ostro odsudzuje brutálny a bezohľadný útok na premiéra Roberta Fica. „Som šokovaná. Robertovi Ficovi želám v tejto kritickej chvíli veľa síl, aby sa z útoku zotavil.“

15:10 - „Som šokovaný a zhrozený streľbou na premiéra Roberta Fica v Handlovej. Akékoľvek násilie jednoznačne a ostro odsudzujeme. Veríme, že premiér Fico bude v poriadku a že tento hrozný čin bude čo najskôr objasnený,“ napísal na sociálnej sieti predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka.

Z dôvodu mimoriadnej situácie a lepšej prehľadnosti informácií spúšťame online. Nové informácie budeme pridávať minútu po minúte.

Denník N informuje, že postrelili premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Aktuálne ho vezú do nemocnice.

Výstrely padli pred domom kultúry, kde zasadala vláda, keď išiel premiér medzi ľudí.

Reportér Denníka N Daniel Vražda incident nevidel, bol však blízko a počul niekoľko výstrelov. Potom videl, ako premiéra ochrankári zdvíhali zo zeme a naložili ho do auta a odviezli.

Podľa svedkov, ktorí boli na mieste, Fico prišiel k ľuďom, ktorí ho vítali a vtedy padlo niekoľko výstrelov. Fico potom padol na zem, píše N-ko.

Schôdza parlamentu je prerušená na neurčito. Dôvodom je postrelenie predsedu vlády Roberta Fica. V pléne to oznámil podpredseda parlamentu Ľuboš Blaha (Smer-SD).

„Toto je vaša robota,“ povedal smerom k členom opozície. Vyslúžil si od nich pokriky a nadávky.

Schôdzu parlamentu prerušili na neurčito, informuje Denník N.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok