FOTO/VIDEO: Potenciálne nebezpečenstvo na školách či v banke. Anonym sa vyhrážal bombovým útokom, email mal náboženský motív

ta3/Martin Belej/TASR
7.5.2024 08:06 , Aktualizované: 7.5.2024 13:06

Policajti na celom Slovensku preverujú oznámenia o údajnom uložení výbušnín v priestoroch viacerých škôl, informovali na svojej sociálnej sieti.

Policajt - zákaz vstupu - miesto činu
ta3
Ilustračný záber

Oznámenia v mnohých školách naraz

Slovenskí policajti preverujú oznámenia o údajnom uložení výbušnín v priestoroch niekoľkých škôl. Oznámenie sa týkalo viacerých okresov. Polícia to oznámila približne o 8:00 h.

Hovorkyňa Krajského riaditeľstva PZ v Bratislave uviedla, že celý prípad prevzala NAKA.

Anonymný email

Školám prišiel anonymný výhražný email. Autor najprv hovoril o tom, že Mudžahedíni (pozn. red. náboženský bojovník) zabijú ľudí, následne nahlásil bombu a dodal "bolestivý koniec vás postihne".

Správa pokračuje v náboženskom motíve: "Koniec koncov, spása je v islame a nie vo vašich falošných náboženstvách".

Celé znenie si môžete prečítať nižšie:

IMG_4864.jpeg Text výhražného emailu

Preverovanie bankových pobočiek

Pre bombovú hrozbu preverovali pobočky Všeobecnej úverovej banky (VÚB) na celom Slovensku. Niektoré pracoviská banky ostávajú naďalej zatvorené. Potvrdil to PR manažér VÚB Dominik Miša.

Anonymnú správu o údajnej hrozbe dostala banka v ranných hodinách, v spolupráci s políciou boli následne vykonané všetky potrebné opatrenia. "Väčšina pobočiek, kde sa žiadna hrozba nepreukázala, je už otvorená pre klientov," uviedol Miša.

Bombovú hrozbu preverovali policajti napríklad v Žiari nad Hronom, uzavreté boli aj priľahlé budovy vrátane pošty. "Polícia zabezpečila okolie budov a na mieste vykonáva všetky potrebné úkony," informovala na sociálnej sieti samospráva.

Obchodné domy

Polícia preveruje aj oznámenie bomby v supermarkete Tesco v Piešťanoch, informoval portál sme.sk.

Portál tvnoviny.sk informoval , že polícia evakuovala aj obchody s technikou Nay elektrodom. Obchodný reťazec dostal na cez svoje call centrum odkaz, že v jednej z predajní je bomba. Na tridsať minút zatvorili tiež bratislavskú pobočku v bratislavskom nákupnom centre Bory Mall.

Pozrite si živý vstup redaktora ta3 Petra Revúsa, ktorý monitoruje situáciu v Martine a vo Vrútkach:

Všetky slovenské kraje

Len pár minút po ohlásení prvotnej správy o výbušninách v troch okresoch polícia príspevok aktualizovala s ďalšími informáciami. Oznámenie o bombách dostali školy v Bratislavskom, Nitrianskom, Trenčianskom, Žilinskom, Trnavskom Banskobystrickom, Košickom a Prešovskom kraji.

Policajti informovali, že bomby v utorok ráno nahlásili na školách vo viacerých krajoch na Slovensku. Oznámenia preverujú.

Policajti Krajského riaditeľstva PZ v Trenčíne preverovali oznámenia o na území okresov Trenčín, Ilava, Prievidza a Nové Mesto nad Váhom.

Žilinskí policajti preverovali oznámenia v priestoroch škôl na území okresov Kysucké Nové Mesto, Liptovský Mikuláš, Martin a Dolný Kubín.

Na poplach upozorňujú aj mestá. "Prosíme o zachovanie pokoja. O situácii vás budeme ďalej informovať," uviedlo mesto Trenčín na facebookovej stránke.

Konkrétnejšie miesta

Podľa našich informácií dostali oznámenie o výbušninách aj školy v obciach Hamuliakovo, Most pri Bratislave a Kalinkovo.

Screen, edupage, bomba ta3 Snímka obrazovky - hlásenie o bombe na základnej škole v Hamuliakove

Zrušenie vyučovania avizovali na všetkých základných školách v Prievidzi. Deti presunuli vyučujúci do blízkych náhradných priestorov, z ktorých si po ne prídu rodičia, uviedla vedúca kancelárie primátorky mesta Diana Šurkalová Dušeková.

Pre vyše 600 žiakov dvoch stredných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) sa v utorok skončilo vyučovanie predčasne.

Vedúci odboru školstva, mládeže a športu NSK Štefan Balla potvrdil správy o evakuácii školy. "Pokiaľ celá budova a všetky jej časti neprejdú policajnou prehliadkou a kontrolou, žiaci sa do objektu z dôvodu ich bezpečnosti nemôžu vrátiť," dodal.

Pozrite si autentické video, ako vyzerala situácia natočené pred základnou školou v Hamuliakove, kde tiež nahlásili výbušniny. Polícia sa postarala o obhliadku školy:

Takto vyzerala situácia pred jednou z materských škôl na Orave:

Materská škola na Orave Facebook/Dopravný servis Orava/Lukáš Dendis Materská škola na Orave

Predpoludním evakuovali pre bombovú hrozbu aj stredné a základné školy v Prešove a Košiciach, informuje regionálna redaktorka ta3 Katarína Cimborová. Situácia na mieste vyzerala takto:

Reakcie verejných predstaviteľov

Na situáciu zareagoval aj minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD). "Nahlasovať bombu na školách je zvrhlé, aj keby to bolo z recesie. Dúfam, že polícia páchateľa vypátra," uviedol.

Vyjadril sa tiež generálny prokurátor Maroš Žilinka. „Opakované prípady nahlasovania bômb na školách sú prejavom bezcharakternosti, bezcitnosti a vrcholnej nezodpovednosti,“ reagoval.

Dohra pre páchateľa môže byť doživotie

„Naše bezpečnostné zložky pracujú v plnom nasadení tak, aby bol každý jeden prípad preverený a totožnosť anonymného páchateľa odhalená a tento mohol niesť za svoje výhražne konanie trestno-právnu zodpovednosť,“ uviedol minister vnútra Matúš Šutaj Eštok.

Vzhľadom na opakované anonymné nahlasovanie bômb v posledných dňoch, rezort vnútra i polícia chcú ubezpečiť občanov, že každé oznámenie vyšetrujú bez podceňovania situácie. Rezort zároveň pripomína za takéto šírenie poplašnej správy hrozia vysoké tresty odňatia slobody. Dohra pre páchateľa môže byť až doživotie.

"V príprave vyhrážok bombovými útokmi môže ísť o trestný čin teroristického útoku, za ktorý možno uložiť trest odňatia slobody v zásade od dvadsať rokov do dvadsaťpäť rokov, alebo trest odňatia slobody na doživotie," priblížil rezort.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok