Slovensko má v strednej Európe najvyššiu spotrebnú daň na benzín, tvrdia analytici. Pri nafte je to však inak

ta3/ČTK
7.5.2024 11:00

Slovensko má najvyššiu sadzbu spotrebnej dane na benzín v strednej Európe, ktorá tvorí významnú časť maloobchodnej ceny tohto paliva. Na druhej strane, daň z nafty patrí medzi najnižšie v EÚ, tvrdia vládni analytici z Inštitútu pre stratégie a analýzy (ISA), ktorí označili spotrebnú daň za ekonomicky rozumnú a v súlade s medzinárodnými odporúčaniami.

Zlacňovanie benzínu sa skončilo, nafta naopak opäť klesla
TASR/Milan Kapusta

Opozičná SaS navrhla dočasné zníženie spotrebnej dane alebo dane z pridanej hodnoty (DPH) na pohonné hmoty. Slovensko uplatňuje spotrebnú daň vo výške 0,514 EUR na liter benzínu a 0,368 EUR na naftu. Obe tieto dane sú podľa ISA nižšie ako priemer EÚ, ale daň z benzínu je najvyššia v regióne.

Vládni analytici uviedli, že Slovensko uplatňuje v porovnaní so svojimi susedmi v EÚ najnižšiu DPH na pohonné hmoty spolu s Rakúskom, a to 20 %.

"Je ekonomicky správne a v súlade s medzinárodnými odporúčaniami zdaňovať najmä spotrebu a negatívne externality. Tomu zodpovedá aj vyššia spotrebná daň z benzínu na Slovensku," napísali analytici ISA.

Vysoká cena benzínu

Väčšinu apríla tohto roka sa ceny litra najobľúbenejšieho benzínu Natural 95 na našich čerpacích staniciach pohybovali blízko hranice 1,70 eura, koncom mesiaca však klesli.

Opozícia už skôr pripomenula premiérovi Robertovi Ficovi, že ako opozičný politik kritizoval vtedajšiu vládu za vysoké ceny pohonných látok v čase, keď liter benzínu stál 1,53 eura.

Návrhy SaS

V apríli tohto roka SaS navrhla znížiť sadzbu spotrebnej dane z pohonných hmôt na rok a pol na najnižšiu možnú úroveň podľa európskych pravidiel. Podľa SaS by tak liter benzínu zlacnel približne o 20 eurocentov. Ďalší návrh počíta s dočasným znížením sadzby DPH na pohonné hmoty.

Tieto návrhy strana predložila v čase, keď ministerstvo financií pripravuje nový konsolidačný balíček na zníženie deficitu verejných financií. Úrad už avizoval vyššie zdanenie tabakových a obdobných výrobkov a daň na sladené nápoje.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok