FOTO/VIDEO: Fico sa zúčastnil na pietnom akte na Mohyle M. R. Štefánika. Podujatie sa nezaobišlo bez konfliktu

ta3/Soňa Búranová, Lenka Klobučníková
4.5.2024 14:13 , Aktualizované: 4.5.2024 15:51

Preletom vrtuľníkov, hymnou Slovenskej republiky, kladením vencov a viacerými príhovormi si v sobotu na Bradle uctili pamiatku 105. výročia tragickej smrti generála Milana Rastislava Štefánika. Došlo aj k nečakanej potýčke.

Na pietnej spomienke pri mohyle sa zúčastnili stovky ľudí, vrátane predsedu vlády SR Roberta Fica (Smer-SD) a zvoleného prezidenta Petra Pellegriniho.

Príhovory štátnikov

Fico vo svojom príhovore podčiarkol, že základný kameň mohyly na Bradle bol položený pred 100 rokmi. "Naše politické slovenské more je také rozčerené, že potrebujeme maják. Potrebujeme mohylu, o ktorú sa môžeme v týchto ťažkých situáciách oprieť, naberať tu sebavedomie," zdôraznil.

Poukázal na to, že aj v čase, keď bol Štefánik v zahraničí, v myšlienkach mal stále Slovensko a spoločný štát s Českom. "Oprávnene ho môžeme považovať za najväčšieho Slováka všetkých čias," podotkol Fico.

Pellegrini upriamil pozornosť na politický, vzdelanostný, strategický a diplomatický rozmer Štefánika.

"Odkaz Štefánika je jasný. Vždy si hrdo bráňme a presadzujme náš národnoštátny záujem tak, aby to nemusel za nás robiť niekto iný. Pretože iba tak si budujeme rešpekt a vážnosť u partnerov vo svete," povedal. Rozdelená spoločnosť, bojujúca sama proti sebe, nemá podľa Pellegriniho šancu držať krok so svetom.

S príhovormi vystúpili aj podpredseda Národnej rady SR Ľuboš Blaha (Smer-SD), veľvyslanec Českej republiky na Slovensku Rudolf Jindrák, veľvyslanec Francúzska Pascal Le Deunff a veľvyslankyňa Talianska Catherine Flumiani.

Došlo k potýčke

Na spomienkovom podujatí vznikol aj nepokoj, keď ho narušili zástupcovia OĽaNO (Slovensko), ktorí mali v rukách transparenty proti vláde.

Prítomný bol aj generál Svetozár Naďovič, ktorý mal s nimi menšiu potýčku a chcel im transparenty strhnúť. Nepáčilo sa mu, že s nimi prišli narušiť pietny akt. Zasahovali aj prítomní policajti.

Fico sa na začiatku príhovoru povedal, že "miesto, na ktorom stojíme, je posvätné a mrzí ma, že si ho niekto zmýlil s ulicou alebo kaviarňou v Bratislave". Reagoval tak na výkriky od ľudí, ktoré zazneli pri ohlásení jeho príhovoru.

Pozrite si prelet vrtuľníkov nad bradlom.

Pozrite si príchod členov koalície na bradlo. Sprevádzali ho pokriky nespokojných Slovákov.

Pozrite si pietny akt na Bradle a príhovory politikov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok