Boss bossov si zopakuje veľký deň. Má šancu vymeniť doživotie za slobodu (+chronológia súdnych procesov)

Rýchly proces. Mikulášovi Černákovi minulý týždeň jeho veľký deň pokazila procesná chybička. Bývalý mafiánsky boss má šancu vymeniť doživotie za slobodu. Zaujímavé je, že žiadosť nepodal on, ale občianske združenie. Jeho návrh ale prokurátor nedostal včas. Preto pojednávanie odročili na 2. mája. Začať by sa mal o deviatej.

Mikuláš Černák
Foto: ta3/TASR

Kedysi najmocnejší

Piešťany zažili vo štvrtok 25. apríla policajné manévre. Kukláči v plnej zbroji priviezli na miestnu pobočku trnavského súdu kedysi najmocnejšieho muža slovenského podsvetia.

Černák dostal za vydieranie a šesť vrážd doživotie. Posledných takmer 26 rokov strávil za mrežami. Teraz má ale šancu zažiť, ako sa zmenil svet vonku. Podporiť ho prišla aj jeho priateľka.

Boss bossov mohol o podmienečné prepustenie žiadať už vlani. Nestalo sa. Teraz to navrhlo akési záujmové združenie. V súdnej sieni sa ale Černák zdržal len niekoľko minút.

Háčik bol v tom, že návrh združenia videl prokurátor prvý raz až na pojednávaní, a teda nemal čas sa pripraviť.

Bude to zdĺhavý proces

Prokurátor očakáva zdĺhavé dokazovanie. Združenie chce ako svedkov zavolať prokurátorov aj vyšetrovateľov, s ktorými Černák po rokoch začal spolupracovať. Použiť chce aj nahrávky polepšeného mafiánskeho bossa z pojednávaní. 

V prospech Černáka hrajú aj najnovšie znalecké posudky a najmä vyjadrenie šéfa leopoldovskej väznice.

Černák vo väzení úspešne absolvoval program Šanca na návrat, čo vraj dokazuje, že sa polepšil. Otázkou je, či až natoľko, že sa gangster, ktorý sa sám priznal k takmer dvadsiatke vražd, dokáže zaradiť do bežného života. 

Pozrite si reportáž z 25. apríla 2024 o rýchlom procese s Černákom.

Chronológia kauzy Černák

17. decembra 1997 - Polícia vyhlásila celoštátne pátranie po 31-ročnom Mikulášovi Černákovi, 29-ročnom Milošovi Kaštanovi a 29-ročnom Jánovi Kánovi, ktorí boli podozriví zo závažnej trestnej činnosti. Štvrtého podozrivého, 33-ročného Miloša Piliara, zadržali pri osobitnej policajnej akcii.

19. decembra 1997 - Na Krajské riaditeľstvo PZ v Banskej Bystrici prišiel advokát Černáka a Kána Ján Gereg. Oznámil, že jeho klienti chcú vypovedať vo veci, pre ktorú po nich polícia vyhlásila pátranie. Následne sa na polícii prihlásili Černák i Kán.

20. decembra 1997 - Sudca Okresného súdu v Trenčíne vzal Černáka, Kána, Vasila Imrišeka, jeho brata Jaromíra Imrišeka a Pavla Kučeru do väzby.

9. marca 1998 - Černák bol zatiaľ obvinený zo štyroch trestných činov. V troch prípadoch išlo o vydieranie, v jednom o daňový trestný čin.

22. októbra 1998 - Vyšetrovateľ Černáka obvinil z trestného činu brania rukojemníka a trestného činu vraždy poľského občana Grzegorza Szymaneka.

Mikuláš Černák 1999 Foto: TASR Obžalovaného Černáka vedú v putách na hlavné pojednávanie v Ústave na výkon väzby v Banskej Bystrici - 8. novemer 1999

9. júna 1999 - Prokurátorka podala na Krajskom súde v Banskej Bystrici obžalobu na Černáka a ďalších ôsmich spoluobvinených pre deväť trestných činov, z ktorých najzávažnejšie boli trestné činy vraždy, brania rukojemníka a vydierania, spáchaného formou organizovanej skupiny.

8. novembra 1999 - V Ústave na výkon väzby v Banskej Bystrici sa začalo hlavné pojednávanie s Černákom a spol.

Mikuláš Černák hlavné pojednávanie 1999 Foto: TASR Začiatok hlavného pojednávania, v ktorom bolo okrem Černáka obžalovaných ďalších osem osôb - 8. november 1999
Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok