Fico chce hlavu Klimenta. Šéf Najvyššieho súdu Šikuta reaguje na arogantné správanie: Prišli nám zobrať celú databázu

ta3/Lenka Klobučníková,TASR
24.4.2024 15:25 , Aktualizované: 24.4.2024 18:56

Premiér Robert Fico (Smer-SD) vyzval predsedu Najvyššieho súdu SR Jána Šikutu, aby poskytol informácie, ako sa prerozdeľovali spisy prostredníctvom informačného systému v najcitlivejších politických kauzách v rokoch 2020 až 2023. Uviedol to v stredu na tlačovej konferencii s tým, že NS SR s tým v minulosti nemal problém. Nejde podľa Fica o žiadny zásah do nezávislosti súdnictva.

Prístup k údajom

Senát sudcu Juraja Klimenta na Najvyššom súde totiž rozhodoval o kauzách Smeru, čo Robert Fico a jeho poradcovia spochybňujú.

Fica pobúrilo to, že Najvyšší súd odmietol sprístupniť ministerstvu spravodlivosti údaje z elektronickej podateľne, cez ktorú sa prideľujú na súde spisy.

"Ak odmietate tieto údaje vydať, máme množstvo vážnych otázok, čo sa to deje na Najvyššom súde," povedal Fico. 

Podozrenia bez dôkazov

Premiér zdôraznil, že predseda Špecializovaného trestného súdu Ján Hrubala rovnakej požiadavke ministerstva spravodlivosti vyhovel. Premiér nevidí dôvod, prečo by Najvyšší súd nemohol tejto požiadavke vyhovieť tiež. 

"Nikdy s tým súd nemal problém. Prečo s tým teraz problém je," pýtal sa Fico.

Premiér hovoril o podozreniach a dôkazoch bez dôkazov. Tvrdí, že "pravdepodobne sa v tom systéme niečo dialo."

Čo chce NS SR?

Smer spísal preto o tom protokol, ktorý predseda NS SR odmietol podpísať. "Môžu z toho vyplývať dva závery. Buď nesúhlasí s konštatovaním, že ministerstvo spravodlivosti nemá takéto kompetencie, alebo sa pod niečo také podpísať nechcel," skonštatoval šéf rezortu spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD). Navodzuje to podľa neho zbytočné otázky, súvisiace s tým, čo chce NS SR skrývať.

Pozrite si celú tlačovú besedu Roberta Fica k aktuálnej situácii.

Reakcia šéfa Najvyššieho súdu

Predseda Najvyššieho súdu reagoval na Roberta Fica. Znepokojilo ho správanie ministerstva spravodlivosti, ktoré chcelo od Najvyššieho súdu celú databázu spisov, vrátane osobných údajov. Týka sa to všetkých konaní, ktoré sú a boli pred Najvyšším súdom. "Pracovníci z ministerstva spravodlivosti nám odmietli povedať, o aké spisy majú záujem," povedal Šikuta.

"Ja musím absolútne a razantne odmietnuť, že by Najvyšší súd SR odmietal akúkoľvek súčinnosť a to vrátane pochybnosti pri prideľovaní spisov s ministerstvom spravodlivosť," zdôraznil predseda.

Šéf Najvyššieho súdu to považuje za útok na nezávislosť súdnej moci.

Arogantné správanie

Šikuta pokladá situáciu za neštandardnú a arogantnú. "V utorok 23. apríla po deviatej hodine sme obdržali mail od ministerstva spravodlivosti, ktorý príde o 10:00 h. vykonať kontrolu. Úplne profesionálne sme prijali štvorčlennú inšpekčnú delegáciu s ministerstva spravodlivosti na pôde Najvyššieho súdu SR," povedal.

Podľa Šikutu inšpekcia prišla zobrať kompletnú databázu celého informačného systému všetkých súdnych spisov evidovaných v súdnom manažmente. "Najprv povedali, že to je od roku 2001, potom, keď sme im povedali, že to je veľa terabajtov, tak to upresnili, že od roku 2019," vysvetlil. 

Kompletná databáza

Najvyšší súd informoval ministerstvo spravodlivosti, že takýto spôsob vykonania kontroly nemá oporu v zákone. "Rezort mal asi dojem, že ministerstvo spravodlivosti má vykonávať dohľad a pod dohľadom si vyložili práve toto, že môžu zobrať celú databázu," pokračoval Šikuta.

Požiadavka ministerstva spravodlivosti získať kompletnú databázu spisov nemá podľa predsedu Najvyššieho súdu Jána Šikutu obdobu. Ubezpečil "širokú, právnickú aj politickú" verejnosť, že pokiaľ ide o prideľovanie spisov, tak je všetko v poriadku. "Nemáme vôbec čo zatajovať," reagoval Šikuta na slovný útok premiéra Fica.

Dodal, že zápisnicu z vykonanej kontroly nepodpísal, pretože musel pre ďalšie pracovné povinnosti odísť ešte počas konania previerky. "Odišiel som o pol jednej a preto som ani nemohol podpisovať nejakú zápisnicu, ktorá sa konala o 15.00 h," ozrejmil. Zároveň apeloval na vládnych predstaviteľov, aby neuváženými a nepravdivými vyjadreniami nezasahovali do nezávislosti súdnictva.

Pozrite si celú tlačovú besedu šéfa Najvyššieho súdu o kontrole z rezortu spravodlivosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok