Minister práce nám garantoval, že nezníži druhý pilier, tvrdí KDH. Hlasy k schváleniu zákona sme od vás nepotrebovali, odkazuje Raši

ta3/Lenka Klobučníková
23.4.2024 22:47

V relácii Král na ťahu sa stretli zástupcovia koalície Matúš Šutaj Eštok a Richard Raši (Hlas-SD) s členmi opozície Viliamom Karasom a Igorom Janckulíkom (KDH).

asdasdasd
ta3

Nezhody KDH a ministra práce

Trináste dôchodky prešli parlamentom minulý týždeň vo štvrtok. Erik Tomáš a zástupcovia KDH sa však nezhodli. KDH zverejnilo status, že minister práce im garantoval, že nezasiahne do druhého piliera a nebudú sa zvyšovať dane. Erik Tomáš sa bránil tým, že nič také nepovedal. 

"Každý minister, ktorý predloží nejaký návrh zákona do parlamentu, by sa mal tešiť, ak mu prejde ľahko. Tento návrh zákona získal 104 hlasov, čo je viac ako ústavná väčšina," tvrdí Janckulík.

Ako povedal, osobne išiel za Tomášom a požiadal ho, či by nemohol prísť na poslanecký klub KDH ozrejmiť veci zo zákona o 13. dôchodku. "Bol ochotný sa s nami stretnúť, no boli tam tri zákony, ktoré sa predkladali a nemohol opustiť tým pádom miestnosť. Tomáš navrhol, aby sme sa porozprávali v parlamente, to však nebolo ideálne, pretože by neboli prítomní všetci poslanci," vysvetlil. 

Konfrontácia Tomáša

Na poslaneckom klube sa poslanci dohodli, že Jozef Hajko a predsedníčka klubu Martina Holečková, a neskôr sa pripojil aj Milan Majerský, pôjdu za ministrom a budú ho konfrontovať s otázkami. 

Aké otázky sa pýtali ministra práce: 

  • Či sa neotvorí a nezníži druhý pilier. "Na to nám Tomáš odpovedal, že on ako minister to môže garantovať aj za stranu Hlas, to však neplatí pre ostatné strany v koalícii," povedal Janckulík.
  • Zachová sa inštitút daňového bonusu?
  • Podporí sa zdvíhanie daní a odvodov z dôvodu pokrytia 13. dôchodkov. Je to skryté v rozpočte?

Janckulík povedal, že na tieto všetky otázky odpovedal Tomáš kladne. Ak by z jeho strany nebola garancia, zákon by nepodporili.

Raši reagoval, že hlasy k 13. dôchodkom od KDH nepotrebovali. "Nemali sme dôvod obchodovať s tým, že potrebujeme vaše hlasy a sľúbime vám niečo. Plne veríme tomu, že Erik Tomáš vám poďakoval. Keď sa o niečom rokuje, tak zo zásady sa má vyniesť súd, až keď je dohoda jasná, podaná ruka a je to na papieri. K tomuto nedošlo."

Podľa Rašiho minister práce nič, čo spomenul Janckulík, nesľuboval. Tvrdí, že to nebolo ani predmetom koaličnej zmluvy. Zároveň povedal, že "ľudia v druhom pilieri teraz dostávajú menej, akoby dostali, keby do neho nevstúpili."

Karas nechápe reakciu Rašiho. "Ja keď som bol ministrom spravodlivosti, tak som sa uchádzal o podporu. Bol som hrdý na to, ak môj návrh zákona získal aj hlas opozície," podotkol.

"Keď niečo predkladám, tak sa uchádzam o podporu," pokračoval ďalej s tým, že KDH kládlo Tomášovi jednoduché otázky.

Inflácia a ceny potravín rastú. "Veľká časť dôchodcov sa dostáva do núdze a šetria pri základných potravinách či liekoch, aj preto sme podporili ten návrh," povedal Karas.

V akom stave sú verejné financie?

Média a odborná verejnosť sa pýta na stav verejných financií. V utorok mala SaS tlačovú besedu o ústavnej garancii a ochrane druhého piliera. 

"Očakávame, že prídu návrhy zo strany vlády. "Pýtali sme sa, či sú zdroje kryté na 13. dôchodky, odpovedali áno. Či sú kryté z druhého piliera, z daňového bonusu, odpoveď bola nie," povedal Karas, ktorý teraz bude čakať na konsolidácie a na návrhy.

"Za 3,5 roka sme boli svedkami rekordného zdražovania a rekordnej inflácie. Predchádzajúce vlády neurobili pre dôchodok nič. Okolo 200-tisíc dôchodcov padlo do pásma chudoby. Keby nebolo Hlasu a návrhu Tomáša, tak by dôchodcovia nemali nič," reagoval Šutaj Eštok.

Minister vnútra povedal, že to bol ich principiálny záväzok. Poďakoval sa KDH, že zákon podporili, nerozumie však, ako podporu nedostali od SaS a PS. "Taktiež nerozumiem, ako si KDH môže dávať nejaké podmienky. Veď vy ste strana regiónu a chodíte medzi ľudí, viete ako ľudia žijú. Podľa NBS sú dôchodcovia najohrozenejšia skupina ľudí. Trinásty dôchodok je kľúčová vec aj pre túto vládu aj pre KDH," dodal.

Celú reláciu si môžete pozrieť vo videu nižšie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok