Po letných dňoch nasleduje ochladenie. Odborník pre ta3 povedal, že teplota môže klesnúť pod bod mrazu

ta3/Martin Belej
9.4.2024 11:04

V najbližších dňoch, ale aj v priebehu nasledujúceho týždňa, nás čaká výrazné ochladenie. Podľa meteorológa Andreja Kozáka zo Slovenského hydrometeorologického ústavu prognózy ukazujú, že sa na Slovensko dostane arktický vzduch.

Najbližšie ochladenie

V stredu (10. 4.) na Slovensku postúpi studený front. "Nebude zrážkovo výrazný, ale teplotne výrazný bude. V stredu očakávame ochladenie, predovšetkým na západnom Slovensku a na severe nášho územia, približne o 12°C," vyjadril sa meteorológ.

Po teplotách, ktoré v posledných dňoch pripomínali leto, budú nasledovať denné teplotné maximá na úrovni 12°C až 18°C, najmä na západnom a severnom Slovensku.

Teplo sa udrží o niečo dlhšie v Banskobystrickom kraji a v značnej časti Košického kraja, na Hornom Zemplíne. Vďaka závetriu bude v týchto oblastiach teplo aj počas stredy. Vo štvrtok sa však ochladí na celom Slovensku, dodal.

Studený front od ďalšieho týždňa

Počas nasledujúceho týždňa môže na Slovensko prúdiť studený arktický vzduch. Takáto zmena ohrozí najmä ovocinárov.

"Treba počítať s tým, že sa naozaj veľmi výrazne ochladí. Tie teplotné maximá budú na úrovni možno 5°C až 10°C, na severe len možno okolo 3°C. Je vážne ohrozenie, že teplota bude klesať pod bod mrazu počas nočných hodín," priblížil meteorológ.

Pozrite si reportáž zo 7. 4. 2024 o rekordnom počasí v Európe:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok