Nádej zhasla. Slovensko sa Eurovízie napokon nezúčastní, ta3 zistila dôvod

ta3/Katarína Žgrlíková
8.4.2024 05:45

Minulý rok prišla RTVS s prekvapením, keď vyšlo najavo, že má záujem vrátiť sa späť na Eurovíziu. Krajiny, ktoré sa zúčastnia budúceho ročníka, zvyknú organizátori oznámiť vo finále súťaže. ta3 oslovila RTVS, aby zistila, či sa Slovensko súťaže zúčastní. Fanúšikovia však dôvod na radosť nemajú.

Eurovizia eurovision
Profimedia

V auguste 2023 Vedúca Odboru komunikácie RTVS Zuzana Vicelová pre Eurofestivales uviedla, že zvažujú návrat do Eurovízie v roku 2025.

Toto rozhodnutie prišlo po zmene financovania RTVS zo strany vlády, ktorá schválila zákon na podporu médií z verejných zdrojov. Napriek tomu, že RTVS má k dispozícii vyššie financovanie, generálny riaditeľ Ľuboš Machaj tvrdil, že to stále nebude stačiť na splnenie strategických cieľov stanice.

Zhatené plány

Ako sa vyjadrila Vicelová pre ta3, v minulosti bola RTVS oficiálnym vysielateľom podujatia. V uplynulom období sa rozhodla nezaradiť túto medzinárodnú súťaž do svojho vysielania na základe zhodnotenia viacerých vstupných faktorov, predovšetkým to boli vynaložené finančné prostriedky a sledovanosť.

“Vzhľadom na zníženú výšku príspevku zo štátneho rozpočtu pre RTVS, o ktorej bolo rozhodnuté koncom roka 2023, sa RTVS do Eurovízie nezapojí ani v ďalších obdobiach. Účasť slovenských umelcov je spojená s vysokými finančnými nákladmi, na ktoré RTVS nemá zdroje,“ povedala Vicelová.

Pozrite si archívnu reportáž o Eurovízii z roku 2023.

Slovensko na súťaži

Prvá súťaž Eurovízia sa konala 24. mája 1956 a súťažilo v nej sedem krajín: Holandsko, Švajčiarsko, Belgicko, Nemecko, Francúzsko, Luxembursko a Taliansko, uvádza sa na oficiálnej stránke súťaže.

Slovensko sa prvýkrát pokúsilo o účasť na pesničkovej súťaži v roku 1993 so skupinou Elán, ale do finále sa mu nepodarilo kvalifikovať. Prvý raz sa naša krajina predstavila na Eurovízii v nasledujúcom roku, teda 1994. Reprezentovala nás Tublatanka.

V roku 1996 skončil Marcel Palonder s piesňou „Kým nás máš“ na 18. mieste, čo je zatiaľ najlepšie umiestnenie Slovenska v histórii účasti na súťaži.

Anketa

Myslíte si, že by Slovensko malo mať zastúpenie na Eurovízii?

áno
- %
nie
- %
nezaujímam sa o túto súťaž
- %
neviem
- %
Celkovo hlasov: 839

Po troch vystúpeniach Slovenska v súťaži Eurovízia v 90. rokoch sa krajina zo súťaže stiahla, ale v roku 2009 sa do nej vrátila. Od zavedenia semifinále sa však Slovensko nikdy nekvalifikovalo do veľkého finále. 

Po finále v roku 2012 Slovensko zo súťaže odstúpilo a odvtedy sa na nej nezúčastnilo. Naposledy Slovensko reprezentoval Max Jason Mai.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok