Stretnutie V4: Slovensko a Maďarsko sa nepripoja k českej iniciatíve dodávok munície pre Kyjev, oznámil Blanár

ta3/TASR/ČTK
21.3.2024 12:06 , Aktualizované: 21.3.2024 21:23

Slovenská republika sa nepridá k českej iniciatíve na nákup munície pre Ukrajinu z tretích krajín. Pozícia slovenskej vlády k poskytovaniu vojenskej pomoci pre Kyjev je jasná. Uviedol to slovenský minister zahraničných vecí Juraj Blanár po rokovaní šéfov diplomacií krajín Vyšehradskej štvorky (V4).

Nepridá sa ani Maďarsko

Vojna na Ukrajine nemá podľa slovenskej vlády vojenské riešenie, zopakoval Blanár. Zároveň poďakoval svojím kolegom z V4 za ochranu slovenského vzdušného priestoru, ktorú si SR v súčasnej situácii nedokáže sama zabezpečiť, keďže odovzdala Ukrajine systém protivzdušnej obrany S-300 aj stíhačky MiG-29.

K českej iniciatíve sa nepridá ani Maďarsko, potvrdil maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó. Poľsko ju podporilo už v stredu.

Česko sa svojou iniciatívou snaží urýchlene zohnať muníciu pre Ukrajinu z mimoeurópskych štátov, pričom oslovilo viacero spojencov na jej financovanie. Doteraz ju podporilo viacero európskych krajín vrátane Francúzska.

Zhoda na porušení medzinárodného práva

Ruská agresia voči Ukrajine je porušením medzinárodného práva a ukrajinské územie musí zostať v rámci medzinárodne uznaných hraníc. Podľa českého ministra zahraničných vecí Jana Lipavského sa na tom zhodli šéfovia diplomacií krajín Vyšehradskej skupiny na štvrtkovom stretnutí v Prahe.

Spoločné témy

Ministri zahraničia skupiny V4 sa po rokovaní v Prahe zhodovali v tom, že skupina je do budúcnosti dôležitá pre spoluprácu hlavne v oblastiach, v ktorých sa krajiny zhodujú a majú podobné záujmy.

Šéf českej diplomacie Ján Lipavský po schôdzke novinárom povedal, že skupina je dôležitá pre dialóg a vzájomné kontakty, ďalší ministri spomínali témy, ako sú migrácia, infraštruktúra, poľnohospodárstvo či energetika.

Odlišný pohľad

Krajina V4 rozdeľuje pohľad na príčiny konfliktu aj na formy podpory, ktoré sú ochotné Ruskom napadnutému štátu poskytovať. Česko a Poľsko pomáhajú Ukrajine aj vojenským materiálom, Maďarsko a Slovensko tento postoj nezdieľajú.

Na nedávnom premiérskom summite cez napätú atmosféru lídri krajín tiež spomínali úmysel spolupracovať v záležitostiach, ktoré členov skupiny spájajú.

Lipavský kolegom poďakoval za úprimné rozhovory. "Je to presne to, čo v tejto dobe potrebujeme. České predsedníctvo sa domnieva, že V4 je dôležitá pre dialóg a ako nástroj pre kontakty medzi národmi," uviedol. O Ukrajine, konflikte na Blízkom východe či o rozširovaní EÚ sa podľa neho hovorilo úplne otvorene.

Živá a úprimná diskusia

Poľský minister Radoslaw Sikorski označil diskusiu za živú a úprimnú. "Umožnila lepšie pochopiť pozície vašich kolegov," uviedol. Krajiny V4 podľa neho vzájomne rešpektujú svoje záujmy, ktoré pochopiteľne nie sú totožné. Skupina ale umožňuje koordinovať spoločne taktiku v oblastiach, na ktoré sa členovia zhodujú. Spomenul migráciu, infraštruktúru, poľnohospodárstvo, dekarbonizáciu alebo jadrovú energetiku.

Pokračovanie V4

Za maďarský národný záujem označil pokračovanie V4 minister zahraničia Péter Szijjártó. "Bez ohľadu na to, že môžeme mať k niečomu rozdielny prístup, napríklad k tomu, ako by sa mal budovať mier na Ukrajine, chceme aj naďalej spoločne pracovať. Je tu spoločná vôľa ďalej V4 udržať, čo sú podľa mňa tie najlepšie správy," uviedol.

V4 podľa neho zaisťuje zachovanie suverenity a zvyšuje váhu krajín pri vyjednávaní v EÚ.

Slovenský minister Juraj Blanár zdôraznil nutnosť toho, aby krajiny rešpektovali svoje rozdielne názory, aj keď sa líšia. Ako spoločné témy spomenul energetiku či migráciu.

Rast rozpočtu fondu

Ministri sa podľa Lipavského zhodli na raste rozpočtu Medzinárodného višehradského fondu o desať percent. "Umožní to ďalšiu spoluprácu medzi našimi občanmi a spoločnosťami," povedal. Fond vznikol v roku 2000 a je zameraný na podporu spolupráce mimovládnych organizácií a občianskej spoločnosti v rámci krajín V4 aj v partnerských regiónoch Východného partnerstva a západného Balkánu.

Jeho ročný rozpočet v súčasnosti činí desať miliónov eur, každá z krajín V4 prispieva rovnakým dielom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok