Pred Žilinskou univerzitou bolo rušno. Študenti protestujú proti zrušeniu fakulty

ta3/Peter Revús, Michaela Šimončičová
14.3.2024 12:56

Pred Žilinskou univerzitou bolo rušno. Desiatky študentov protestovali proti zrušeniu Fakulty humanitných vied. Vedenie univerzity hovorí o transformácii z dôvodu nedostatku financií.

Študenti a pedagógovia v areáli Žilinskej univerzity vyjadrili nesúhlas protestným pochodom. O rušení fakulty sa dozvedeli z internetu. V ohrození je študijný odbor učiteľstvo anglického jazyka a literatúry a výchovy k občianstvu. Vedenie univerzity je vo svojich vyjadreniach zatiaľ zdržanlivé. Nie je teda jasné, či študenti budú môcť na univerzite doštudovať.

“Sme presvedčení, že učiteľská profesia si zaslúži dôstojnosť a seriózny prístup. Sme otvorení korektnej diskusii, ale hovoríme jasné nie a nesúhlas so zrušením katedry filozofie, katedry anglického jazyka a so zrušením katedry pedagogických štúdií. Prišli sme slušne a dôstojne vyjadriť nesúhlas s rozhodnutím členov správnej rady.” uviedol Martin Vavruš z katedry filozofie Fakulty humanitných vied.

“Vedenie univerzity bolo zaviazané správnou radou k určitým krokom, ktoré sa týkajú fakulty humanitných vied. My máme budúci týždeň stretnutie so všetkými učiteľmi danej fakulty, následne bude nasledovať potom stretnutie so študentami, vyjadríme sa potom.” povedal Ján Čelko, rektor Žilinskej univerzity.

“Akonáhle to bude zrušené, tak si nájdu vo veľkých mestách učiteľské programy a samozrejme automaticky tam zostanú aj učiť a neradi by sme o to prišli.” dodal Ján Štefanica z katedry filozofie Fakulty humanitných vied.

Začal sa boj o fakultu humanitných vied

Situáciu na FHV UNIZA riešila správna rada univerzity na jednom zo svojich posledných rokovaní. Zo zápisnice, ktorú zverejnila univerzita na svojom webe, vyplýva, že by sa mala zaoberať otázkou transformácie fakulty na ústav do konca roku 2026 so zachovaním študijného programu mediamatika a kultúrne dedičstvo.

Dopad až na 500 študentov

Podľa fakulty bude mať jej zrušenie dopad na približne 500 študentov. V patovej situácií sa ocitli najmä študenti prvého stupňa, ktorý sa nedostanú k magisterskému štúdiu. 

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok