Fico exkluzívne pre ta3: Šéfa slovenskej odnože Nočných vlkov odstránili zo sankčného zoznamu EÚ. Suverénna politika Slovensku podľa Fica svedčí

ta3
13.3.2024 13:51

Fico potvrdil vyradenie šéfa slovenskej odnože Nočných vlkov zo sankčného zoznamu EÚ. Vysvetľoval suverénnu zahraničnú politiku, stretnutie členských štátov NATO v Paríži a kritizoval aj aktivitu Ústavného súdu.

fico téma
ta3

"Niekedy mám pocit, že demokratické voľby na Slovensku sú zamieňané za náhodnú lotériu. Chcem pripomenúť našej milovanej opozícii, že tu boli demokratické parlamentné voľby, ktoré nikto nespochybnil, výsledkom čoho je väčšina v NR SR. Väčšina má svoj program a ten plníme. Nerobíme nič, čo by bolo proti programu a čo by sme neavizovali. Robíme len to, čím sme sa zaviazali našim voličom pred voľbami," poukázal Robert Fico.

Stav spoločnosti

Vládna opozícia podľa Fica "jačí" pri všetkom, čo robí vláda podľa svojho programu. "Vnímam tu len opozičné jačanie. Zvyšovanie napätia v spoločnosti ide na jej (opozičný) vrub," dodal.

Podľa slov Fica vláda urobili veľa rozhodnutí za pár mesiacov. "Od trinástych dôchodkov, konsolidácie verejných financií, pomoci pri hypotekárnych úveroch," povedal Fico.

Rušenie Úradu špeciálnej prokuratúry bolo podľa Fica veľkou prioritou. Avizoval tiež, že vláda má ďalšie "veľké plány", na ktorých pracuje.

"Ústavný súd sa rozhodol, že bude skúmať ústavnosť niektorých paragrafov, to ma vôbec nevyrušuje," tvrdil Fico. Nemyslí si, že novela Trestného zákona išla cez skrátené legislatívne konanie.

Hovoril aj o prelomovom rozhodnutí Ústavného súdu v prípade väzby advokáta Mareka Paru, ktorá bola podľa súdu nezákonná. "Bola tam svojvôľa sudcu najvyššieho súdu, pána Klimenta. Včerajšiemu rozhodnutiu Ústavného súdu treba venovať pozornosť, pretože je to učebnicový príklad toho, čo sa dialo v rokoch 2020 až 2023," myslí si Fico.

Ústavnému súdu vyčíta to, že poskytol informácie o svojom rozhodnutí médiám, to je podľa Fica škandál. Nie je podľa neho možné, aby sa vláda, ako účastník konania o tom dozvedela neskôr, ako nejaká nezávislá televízia. Ústavný súd by mal vyvodiť podľa Fica zodpovednosť.

"Nemôže sa stať, že rozhodnutie (ÚS) je zverejnené v médiách, ktoré nenávidia vládu," vysvetlil premiér.

Dvojtvárnosť v zahraničnej politike

"Keď ako členský štát NATO musíme kúpiť nové zbrane, pretože skoro všetko bolo odovzdané na Ukrajinu. Automaticky kupujeme zbrane, ktoré sú kompatibilné s členskými štátmi NATO. Za to nás kritizuje opozícia a hovorí, že zrádzame vlastných voličov, keď nakupujeme zbrane zo Spojených štátov," povedal Fico.

V relácii ta3 hovoril aj o stretnutí Juraja Blanára a Sergeja Lavrova. "Keď ide Blanár a podá si ruku so svojím kolegom ministrom zahraničných vecí Lavrovom, tak zase vraj meníme zahraničnú politickú orientáciu Slovenska. Celý problém slovenskej opozície je, že nevie čo chce," vysvetľoval Fico.

Vyjadril sa aj k rétorike pápeža Františka: "To, čo sa okolo pápeža dnes deje zato, že povedal svoj názor na Ukrajinu, je nevídané."

Stretnutie spojencov v Paríži

"O bojovej porade v Paríži sme vedeli viac už predtým. Je fakt, že jednou z hlavných tém bolo vysielanie vojakov NATO na územie Ukrajiny, čo principiálne odmietam a je to dobré akurát na tretiu svetovú vojnu," opísal Fico a jedným dychom dodal, že tam nikto nehovoril o mieri.

Fico si myslí, že to, čo hovorí na tlačových konferenciách na Slovensku, je to isté, čo komunikuje na zahraničných stretnutiach.

Slovák na sankčnom zozname

Premiér pre ta3 exkluzívne prezradil, že pár minút pred nakrúcaním relácie Téma dostal správu o rozhodnutí, na základe ktorého bol Hambálek (člen prokremeľského motorkárskeho klubu Noční vlci) vyradený z Európskeho sankčného zoznamu. "Bol tam zaradený kvôli vojne na Ukrajine, lebo tento milovník motoriek organizoval tréning nejakých vojakov, a že sa spája s ruskými motorkármi. Blbosť. Predchádzajúca vláda a Korčok neurobili nič a dovolili, aby sa Hambálek dostal na sankčný zoznam a aby mu zničili život," tvrdil Fico.

Stretnutie Lavrova a Blanára sa stalo deň po pohrebe ruského opozičného politika Alexeja Navaľného. Podľa Fica zomrel prirodzenou smrťou a dodal: "Ľudia sa rodia, ľudia aj umierajú". "Suverénna politika nie je o tom, že sa stále iba klaniate a ustupujete. Suverenita nám svedčí, musíme túto politiku robiť v tomto štýle," dodal premiér.

Slovenská vláda pripravuje rokovanie s Ukrajinou v Michalovciach. Rozprávať sa podľa slov Fica majú o mierových plánoch.

"Mám eminentný záujem navštíviť Čínu, pokračovať v investíciách na Kube, aj spolupracovať s Vietnamom. To, že sme členskou krajinou EÚ a NATO, nám nemôže zväzovať ruky, že by sme nemohli mať vzťahy s inými krajinami," uzavrel Fico.

Celý rozhovor s predsedom vlády Slovenskej republiky, Robertom Ficom, si môžete pozrieť vo videu nižšie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok