Štefunko: Lavrov je človek, ktorý má na rukách krv. S kým chcete rokovať o ukončení vojny, keď nie s Ruskou federáciou, pýta sa Takáč

ta3/Lenka Klobučníková
12.3.2024 22:27

V relácii Král na ťahu sa stretli zástupcovia koalície Richard Takáč (Smer-SD) a Rudolf Huliak (nom. SNS) s členmi opozície PS Michalom Sabom a Ivanom Štefunkom.

KRAL NA TAHU
ta3

Stretnutie Lavrova a Blanára

Čo si rečníci myslia o stretnutí Juraja Blanára s ruským ministrom Sergejom Lavrovom? Opozícia to kritizuje.

Minister zahraničných vecí Ruskej federácie Lavrov je na sankčnom zozname EÚ. Toto sa uskutočnilo iba deň po pohrebe Navaľného. 

Podľa Takáča pre stranu Smer-SD bola zahraničná politika vždy na všetky štyri svetové strany. Štefunko na Takáča regoval tým, že nesúhlasí s jeho výrokom. "Nie je to pravda, pred desiatimi rokmi ste chceli byť vedľa Nemecka a Francúzska," oponuje.

"Tak ako sa stretol minister zahraničných vecí SR s ministrom z Ruskej federácie, tak pár dní predtým sa stretol minister obrany SR s ministrom americkým. Je to úplný štandard," tvrdí Takáč.

Správne rozhodnutie

"Kde sa má rokovať? Koho majú osloviť, veď asi tú Ruskú federáciu nie?," pýta sa Takáč. Myslí si, že to bolo úplne v poriadku a bol to správny krok, z pohľadu "suverénnej zahraničnej politiky normálnej krajiny, ktorá chce viesť politiku." 

"Lavrov je človek na sankčných zoznamoch, je to v zásade vojnový zločinec, tak ho označujú médiá. Zahraničná politika sa nerobí tak, že sa stretávate s niekým, na ktorom je konsenzus v západnom svete, že je to človek, ktorý má na rukách krv," skonštatoval Štefunko.  

Debata o Ukrajine

Štefunko predostrel, že keď sa rokuje s Maďarskom, Poľskom, Českom, je to úplne niečo iné. Spadá tam aj iný názor voči zahraničnej či ekonomickej politike. "Keď sme v životnom priestore EÚ a NATO a rokujeme s niekým, kto nás označil za nepriateľskú krajinu, tak je to problém," povedal Štefunko. 

"S kým chcete rokovať o ukončení vojny, keď nie s Ruskou federáciou," oponuje Takáč. 

Na to Štefunko reagoval, že s Blanárom bol nedávno v debate. Nehovoril, že rokoval o ukončení vojny, ale o tom, aké pozície ma Ruská federácia resp. Slovensko. "Hovoril o tom, že chce zabezpečiť dodávky plynu," povedal.

PS ako extrémistická strana?

Huliak sa pýta, či je Lavrov diplomat. "Aj v časoch najväčších svetových vojen sa diplomati stretávali. Vysvetlite mi, ako sa má uberať vojnový dialóg, v prípade toho, keď sa nemôžu podľa vás diplomati slobodne rozprávať," skonštatoval Huliak a povedal, že Progresívne Slovensko považuje za "strikne extrémistickú" stranu. 

"Máte v názve Progresívne Slovensko a celkovo ten progresívny liberalizmus je o niečom inom, stačilo by si otvoriť slovník cudzích slov a naštudovať si, čo by vaša strana mala reprezentovať. Nedávate priestor nikomu, kto má iný názor, ako ho máte vy," hovorí Huliak.

Mier na Ukrajine

"Stále počúvame o tom, že chcete mier, aké sú teda vaše riešenia," pýta sa Sabo.

Preukázalo sa to, že o chvíľu nás nebude kto chrániť. Odovzdali sme lietadlá aj protiraketový systém S-300, ale faktom je, že na komerčnej báze sa zbrane dodávajú, ktoré majú rovnako likvidačný účinok.

"Predchádzajúce vlády kompletne odovzdali celú techniku," reagoval Takáč. 

"Celý svet dodáva zbrane a dodáva ich za peniaze, dali sme celú svoju výzbroj vo väčšine zadarmo," tvrdí Huliak.

Celú reláciu Král na ťahu si môžete pozrieť nižšie:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok