Prieskum SANEP: Pellegrini naďalej vedie, zväčšuje svoj náskok pred Korčokom. Vo voľnom výbere by porazil aj Čaputovú

ta3/SANEP
7.3.2024 09:00 , Aktualizované: 7.3.2024 14:10

V prvom kole prezidentských volieb by zvíťazil predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini so ziskom 38,3 percenta hlasov. Vyplýva to z volebného modelu agentúry SANEP z konca februára pre Televíziu ta3.

Prvé kolo

Druhé miesto by obsadil bývalý slovenský diplomat a minister zahraničných vecí Ivan Korčok, ktorý by získal 32,7 percenta hlasov. Na treťom mieste by sa umiestnil bývalý predseda Najvyššieho súdu SR a neúspešný prezidentský kandidát z roku 2019 Štefan Harabin so ziskom 10,2 % hlasov.

Štvrté miesto by získal bývalý premiér Igor Matovič so ziskom 5,8 percenta, piate miesto by obsadil Ján Kubiš so ziskom 4,1 percenta.

Druhé kolo

Do druhého kola prezidentských volieb by teda postúpili Peter Pellegrini a Ivan Korčok. Volebná účasť v druhom kole by bola nižšia ako v tom prvom.

Ako ukazujú výslekdy prieskumu, v druhom kole by prišlo k voľbám len 42,1 percenta voličov a víťazom by sa stal predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini so ziskom 54,1 percenta hlasov. Ivan Korčok by získal 45,9 percenta hlasov.

Prieskum sa uskutočnil v dňoch 26. až 29. februára 2024 na vzorke 1 685 opýtaných.

Koho chcú Slováci za prezidenta?

Agentúra SANEP sa respendentov pýtala aj voľnú otázku, koho by si Slováci želali na poste hlavy štátu. Na prvom mieste sa umiestnil Peter Pellegrini, druhá skončila dosluhujúca prezidentka Zuzana Čaputová, tretí je Ivan Korčok a štvrté miesto obsadil predseda vlády Robert Fico.

Až 22 % opýtaných nevedelo odpovedať, koho by si na tomto poste vedelo predstaviť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok