Organizácia Demagog sa spojila s Metou. Slovenské sociálne siete začnú čistiť od dezinformácií, toto je ich stratégia

ta3/Martin Belej
25.2.2024 06:00

Spoločnosť Meta spolupracuje s viacerými externými partnermi. Medzi nich pribudne nový. Stane sa ním slovenská organizácia Demagog.sk, ktorá je certifikovaným členom Medzinárodnej siete na overovanie faktov (IFCN).

Spolupráca proti dezinformáciám

Slovenská organizácia bude kontrolovať a hodnotiť presnosť obsahu na Instagrame a Facebooku v krajine od marca 2024, informuje web Demagog.sk.

„Od vzniku portálu Demagog.sk sa snažíme bojovať proti nepravdám a zavádzaniu vo verejnej diskusii. Spoluprácu so spoločnosťou Meta, vďaka ktorej sa zameriame na misinformácie šírené na sociálnych sieťach, vnímame ako ďalší krok k napĺňaniu našej misie," vyjadrila sa Veronika Frankovská, projektová manažérka Demagog.sk.

Spoločnosť Meta sa spája s nezávislými organizáciami pre overovanie faktov v rámci celého sveta.

„Sme radi, že sa Demagog.sk pripája k nášmu programu overovania faktov na Slovensku a bude naďalej pomáhať Slovákom pochopiť kľúčové súvislosti toho, čo čítajú na internete,“ doplnil Patrik Tovaryš, Public Policy Manager v spoločnosti Meta pre Slovensko. 

Pozrite si archívny rozhovor o dezinformáciách v súvislosti s umelou inteligenciou z júna 2023:

Ako sa to pretaví do praxe?

Keď fact-checker (človek určený na overovanie faktov) vyhodnotí, že ide o nepravdivý príspevok, automaticky sa bude zobrazovať nižšie a s menšími dosahmi.

Účty alebo stránky, ktoré zdieľajú nepravdivé informácie opakovane, budú mať znížené dosahy a pri svojich príspevkoch nájdu označenia, že ide o nepravdivú informáciu. Navyše tieto používateľské profily prídu o možnosť inzerovania na sociálnej sieti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok