Pozostatky Slotovej éry definitívne zmiznú. Na radnici v Žiline, ktorú idú rekonštruovať, našli jeho tajný bar

ta3/Peter Révus
21.2.2024 18:44 , Aktualizované: 21.2.2024 19:27

Ďalšie dedičstvo po Jánovi Slotovi v Žiline nenávratne zmizne. Mesto pripravuje rozsiahlu rekonštrukciu historickej radnice za viac ako 2 milióny eur. Odstráni najmä prvky, ktoré tam zanechal bývalý primátor. S kamerou sme sa dostali aj na miesta, o ktorých netušili ani dlhoroční poslanci.

Kúpeľňa obložená mramorom kedysi slúžila žilinským primátorom ako súčasť služobného bytu. No a školiaca miestnosť v podkroví radnice slúžila ako bar, no vedeli o ňom len vyvolení.

Tajná miestnosť

Ján Ničík, viceprimátor mesta Žilina, tvrdí, že bol poslancom dlhé roky, ale "v tejto miestnosti nikdy nebol." Dušan Maňák, žilinský poslanec, a Peter Fiabáne, primátor mesta Žilina, o tajných zákutiach netušili. 

Aj súčasný šéf žilinskej radnice sa dozvedel o miestnosti až po nástupe do funkcie. Dnes je to už ale len vyblednutá spomienka.

Základy radnice

"Určite tá radnica pamätá veľa, treba si uvedomiť, že samotná budova má 130 rokov, pretože po veľkom požiari v centre mesta bola vybudovaná nanovo," vysvetlil Peter Fiabáne.

Základy radnice sú ale výrazne staršie. Katakomby, respektíve kamenná pivnica, ktorá sa z nich zachovala, siaha až do 16. storočia.

Kristína Šimurdová, referentka odboru komunikácia mesta Žilina, informovala, že "v priestore môžete vidieť chodbu, ktorá spájala vlastne ďalšie katakomby, ale už je to zamurované, takže nedá sa tade prejsť."

Veľká rekonštrukcia

Historická budova zažila poslednú veľkú rekonštrukcie práve podľa vkusu Jána Slotu, no a množstvo atypických drevených prvkov z tohto obdobia zmizne.

"Teraz dokončujeme projektovú dokumentáciu a bude to naozaj veľmi hodnotným reprezentatívnym priestorom nášho mesta a už určite nezažije to, čo možno v histórii."

Naopak, to najhodnotnejšie sa zachová, teda krištáľové lustre, obrazy za asi štvrť milióna eur a vitráže v sobášnej miestnosti. Na rekonštrukciu chce radnica využiť aj eurofondy.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok