FOTO/VIDEO: Konali sa spomienkové zhromaždenia za Jána a Martinu. Chceme slušné Slovensko, odkazovali ľudia na námestiach

ta3/Katarína Žgrlíková
21.2.2024 17:18 , Aktualizované: 21.2.2024 22:30

Od vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej uplynulo šesť rokov. Iniciatíva Za slušné Slovensko organizovalo spomienkové zhromaždenia vo viacerých slovenských mestách, ale aj v zahraničí.

Na bratislavské Námestie slobody prichádzali ľudia po stovkách. V dave bolo vidno slovenské vlajky aj vlajky EÚ či transparenty Nezabúdame. V Bratislave sa začalo stretnutie o 17.00 h.

Vystupovali rodičia Jána Kuciaka a mama Martiny Kušnírovej, zástupcovia novinárov, herec Richard Stanke, Zuzana Petková z Nadácie Zastavme Korupciu a Katarína Batková z Via Iuris. Nechýbali ani hudobníci Katarína Koščová a Daniel Špiner. 

Bratislava

“Chcem sa poďakovať, že ste a že nám pomáhate v tomto boji za spravodlivosť za naše deti,“ povedal v Bratislave otec zavraždeného novinára Jozef Kuciak.

Na bratislavské zhromaždenie prišlo okolo 6- až 7-tisíc ľudí.

Rodičia oboch zavraždených kritizujú novelu Trestného zákona. “Pre mňa z novely Trestného zákona vyplýva, že kto si dosť nakradne, môže sa vykúpiť a ešte mu aj veľa ostane. Tak kde je spravodlivosť?“ pýtal sa Kuciak.

Banská Bystrica a Košice

Na banskobystrické námestie si prišlo uctiť pamiatku zavraždeného novinára a jeho snúbenice vyše 500 ľudí. “Je nevyhnutné, aby sme poznali vrahov,“ povedala rečníčka Júlia Krajčiová.

Manželia Kuciakovci a Zlatica Kušnírová sa poďakovali za spomienku listom. 

V Košiciach sa spomienkové zhromaždenie skončilo po hodine. Zúčastnilo sa na ňom približne tisíc ľudí. Organizátori predniesli list rodiny Kuciakovcov.

Košičania postupne zapaľovali sviečky pri malom pamätníku pri vedeckej knižnici.

Zahraničie

Asi stovka ľudí sa zišla pred slovenským veľvyslanectvom v Prahe, aby si pripomenuli pamiatku zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

Pietne akcie k šiestemu výročiu ich smrti sa konali aj v ďalších siedmich krajinách.

Na zhromaždení v Prahe vystúpil aj slovenský publicista Fedor Gál. "Naši nepriatelia rozumejú len sile. Ich zbrane sú moc a prachy. Naše zbrane sú pravda, láska a výdrž. Výdrž preto, lebo pravda, láska, zlo a nenávisť sú večné. Ten zápas nemá konca," povedal Gál.

Šieste výročie vraždy novinára a jeho snúbenice si v stredu pripomenuli aj niektorí českí politici. "Vo veľkej úcte dnes spomínam na dvoch mladých ľudí a prajem Slovensku, aby bojovalo za to, čo je správne," napísala na sociálnej sieti X predsedníčka Poslaneckej snemovne českého parlamentu Markéta Pekarová Adamová.

Na Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú spomínali aj v Brne. Na pamiatkové zhromaždenie prišlo zhruba sto ľudí. 

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok