Chaotický útek. Krynky boli vyčistené od ukrajinských vojakov, oznámil Šojgu Putinovi

ta3/TASR
20.2.2024 18:51

Ruské jednotky opätovne dobyli obec Krynky na východnom brehu rieky Dneper v ukrajinskej Chersonskej oblasti. Ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi to na utorkovom stretnutí prenášanom televíziou oznámil minister obrany Sergej Šojgu, informuje o tom agentúra AFP.

Šojgu, Putin
TASR/AP

"Potvrdzujem, že Krynky boli vyčistené (od ukrajinských vojakov)," povedal Šojgu Putinovi.

Východná strana Dnepra

Ukrajina vlani v novembri oznámila, že sa jej v oblasti podarilo preniknúť na východnú stranu Dnepra, ktorú okupovali ruské jednotky, a získať pozície okolo Kryniek. Vtedy sa podľa televízie Sky News predpokladalo, že zaistenie pozícií na východnom brehu Dnepra bude začiatkom postupu ukrajinských jednotiek ďalej na okupované územia Chersonskej oblasti. Britská televízia to hodnotí ako nepríjemnú stratu pre ukrajinskú armádu.

Rusko v nedeľu oznámilo, že ovládlo ukrajinské mesto Avdijivka neďaleko Donecka, čo je najväčší bojový úspech Rusov od pádu Bachmutu vlani v máji. Dobytie Avdijivky prišlo takmer dva roky od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu.

Útek z bojiska

Šéf Kremľa Vladimir Putin v utorok označil stiahnutie ukrajinských jednotiek z mesta Avdijivka vo východoukrajinskej Doneckej oblasti za "chaotický útek".

"Ukrajinské ozbrojené sily vydali príkaz na stiahnutie svojich síl, keď už boli v pohybe," povedal Putin, pričom svoje tvrdenie neodložil žiadnymi dôkazmi.

Stanovenie priorít

Ukrajinský generál Olexandr Tarnavskyj krátko pred stiahnutím ukrajinských vojakov z Avdijivky uviedol, že za "najvyššiu prioritu" považuje životy ukrajinských vojakov.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok povedal, že ukrajinské sily naďalej čelia v niektorých častiach rozľahlej frontovej línie ťažkým bojom a fungovanie armády ovplyvňuje aj oneskorenie západnej vojenskej pomoci.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok