Je to potvrdené. Strečno sa bude opäť uzatvárať, zabezpečovacie práce však blokuje byrokracia

20.2.2024 12:34 , Aktualizované: 20.2.2024 17:56

Je to potvrdené. Podľa informácií ta3 sa bude Strečno opäť uzatvárať. Zabezpečovacie práce však blokuje byrokracia. Najbližší týždeň preto nepribudnú žiadne ochranné siete.

Padajúca skala skrížila cestu pod Strečnom pred dvomi rokmi aj Tomášovi z Ružomberka. Odnieslo si to našťastie len čelné sklo. Oprava ho stála Škoda presiahla vyše dvetisíc eur.

“V prvej chvíli tá šupa bola taká, že som myslel či nevybuchol motor alebo čo sa stalo a až potom som sa spamätal, že vlastne je niečo so sklom a hneď som zastavil,” povedal pre ta3 poškodený vodič. Po nehode jazdí popod Strečno s veľkým rešpektom alebo sa snaží miestu vyhnúť.

Byrokracia je v ceste opravných prác

Rozhodne to nie je jediný prípad. Napriek tomu doteraz nie je jasné, kedy sa cestári pustia do práce. Bráni tomu byrokracia. Všetko musia najskôr vysúťažiť.

“Musíme vyhodnotiť ešte všetky veci, ktoré máme prichystané,” vyjadril sa námestník riaditeľa SSC v Žiline Dezider Szabó.

“Aj vy ste možno očakávali rýchlejšie, promptnejšie konanie. Nebudem klamať, áno,” uviedla Emília Pavlusíková, prednostka Okresného úradu v Žiline.

Juraj Pagáč, geotechnik sa obáva rizika, ktoré môže nastať.

“Ten skalný svah, alebo to bralo, bavíme sa o nejakom rozsahu plošnom tristo krát tristo metrov je porušené, čiže je tam určité riziko,” myslí si Pagáč.

Hrozí úplná uzávierka

“Už keď budú mať cestári všetko pripravené, vodiči sa musia pripraviť aj na úplnú uzávierku. Tá by mohla trvať až niekoľko dní v kuse,” hovorí redaktor ta3 Peter Revús.

Ešte predtým ale terén finálne prezrú geotechnici, pričom zhodia všetky uvoľnené skaly. Na 200-metrovom úseku pribudnú betónové zábrany s ochrannými sieťami. To si vyžiada víkendové obmedzenia dopravy v polhodinových intervaloch. 

“Momentálne pripravujeme záchranárske práce, potom sa budú riešiť práce už na brale a to už bude výsledok všetkých týchto meraní čo sme robili, prieskumov a na základe toho vyjde konečný finálny projekt,” tvrdí námestník riaditeľa SSC v Žiline Szabó.

Pomôže aj vrtuľník

“Podľa tých inžinierskych projektov budeme vedieť, že čo sa nám viac oplatí, či to budeme kúskovať len na víkendy alebo spravíme jeden týždeň a aby to bolo rýchlejšie, promptnejšie,” uviedla Emília Pavlusíková z Okresného úradu v Žiline.

Cestári už pripravujú obchádzkové trasy pre úplné uzavretie cesty na dlhšie obdobie. Dynamické siete budú totiž osádzať aj za pomoci vrtuľníka.

Pozrite si reportáž z 9. februára 2024 o tom, že pod Strečnom vyhlásili mimoriadnu situáciu.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok