Pellegrini vyzýva hokejový zväz. Apeluje, aby hráči z KHL mohli reprezentovať našu krajinu, Korčok reaguje

ta3/Lenka Klobučníková
13.2.2024 11:25 , Aktualizované: 13.2.2024 14:02

Predseda parlamentu a kandidát na prezidenta Peter Pellegrini (Hlas) sa pred nedávnom zastal slovenského hokejového brankára Júliusa Hudáčka, ktorý pôsobil v ruskej KHL. Teraz vyzýva Slovenský zväz ľadového hokeja, aby prehodnotil svoje rozhodnutie účasti hráčov KHL na Majstrovstvách sveta v hokeji 2024.

Peter Pellegrini
TASR/Jaroslav Novák
Anketa

Mali by podľa Vás hráči hrajúci v KHL, teda v Kontinentálnej hokejovej lige, reprezentovať Slovensko?

Nie
- %
Áno
- %
Celkovo hlasov: 1321

Peter Pellegrini v utorok svoje stanovisko odôvodňoval tým, že je "presvedčený, že politika do športu vôbec nepatrí" a na Slovensku a v susednom Česku "sa vyžívame v pranierovaní nevinných ľudí."

"Športovci sú ľudia, ktorí sa živia svojím talentom a len reagujú na ponuky športových tímov. Július Hudáček sa stal idolom nemeckých hokejových fanúšikov, ktorým prináša radosť a skvele reprezentuje našu krajinu v zahraničí," vysvetlil Pellegrini.

Majstrovstvá sveta v hokeji

Predseda parlamentu Peter Pellegrini vyzval Slovenský zväz ľadového hokeja (SZĽH), aby prehodnotil svoj postoj v súvislosti s neúčasťou slovenských hokejistov hrajúcich v KHL na tohtoročných majstrovstvách sveta v hokeji.

"Opäť sa blížia majstrovstvá sveta v hokeji a u nás sa otvorila nezmyselná diskusia v súvislosti s tým, že hráči hrajúci v KHL, teda v ruskej hokejovej lige, by nemali reprezentovať Slovensko. Znova sa spomínajú konkrétne mená. Vyzývam preto Slovenský zväz ľadového hokeja, aby dôsledne zvážil svoje stanovisko a neunáhlil sa prijať také rozhodnutie, ktoré pod nezmyselným mediálnym a politickým tlakom opozičných strán ako PS a SaS znemožní týmto hokejistom reprezentovať našu vlasť," skonštatoval Pellegrini.

Korčok reaguje na Pellegriniho

"Je absurdné, ak niekto hovorí, že politika nepatrí do športu a zároveň sám vyvíja politický tlak na športový zväz. Nech ten rozhodne a potom nesie zodpovednosť za svoje rozhodnutie," dodáva Korčok.

Športovci a organizácie podľa neho majú ísť v spoločnosti príkladom, pretože majú vo verejnosti značnú autoritu. "Chcem veriť, že aj SZĽH má jasne nastavený morálny kompas a postoje, v tomto prípade voči lige, ktorá je otvoreným propagandistickým nástrojom diktátorského režimu, ktorý vedie agresívnu vojnu proti nášmu susedovi," zdôraznil. 

 

Zákaz účasti na MS

Medzinárodná hokejová federácia (IIHF) v pondelok 12. februára rozhodla o predĺžení zákazu účasti Ruska a Bieloruska na turnajoch organizovaných federáciou.

Ruskí a bieloruskí hráči si len tak ľahko nezahrajú a nebudú reprezentovať svoju krajinu na Slovensku, Fínsku, Švédsku a v Českej republike. Sú obviňovaní z toho, že slúžia režimu Vladimíra Putina. V Lotyšsku k tejto veci dokonca prijali zákon.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok