Snahu opozície k odvolaniu Šimkovičovej považuje Danko za folklór. Ministerka prispela k budovaniu dezinformačnej scény, tvrdí Hajko

ta3/Lenka Klobučníková
12.2.2024 13:40

Poslancom sa v pondelok 12. februára nepodarilo zvolať mimoriadnu schôdzu k odvolávaniu ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej. Kým opozícia žiada "hlavu" ministerky, predseda SNS chce, aby hlavný hygienik Mikas odstúpil zo svojej funkcie. Progresívne Slovensko varuje, že Európska komisia nám môže pozastaviť čerpanie eurofondov. O týchto témach sme sa rozprávali v relácii Téma s Andrejom Dankom (SNS) a Jozefom Hajko (KDH).

asdasdaf
ta3

Šimečkova nadácia

Snahu opozície odvolať Šimkovičovú považuje Danko za "folklór". Opozícia má podľa neho právo navrhovať odvolanie. "Chápem, že sa Šimečkovi, ktorého rodina od štátu dostala státisíce na nadáciu, nepáči, keď Šimkovičová zastavuje podporu takých nadácií, alebo podporu dúhových pochodov," povedal.

Máme Šimečkovej rodine dávať desiatky tisíc?" pýta sa Danko. Ministerka má údajne podľa neho dôkazy a čoskoro zvolá tlačovú besedu o tom, ako pred Vianocami bolo pripravených 300 až 400-tisíc eur pre mimovládky.

"Nech to predloží ministerka ako koncepciu." reagoval Hajko.

Nominantka SNS

Okrem toho zdôraznil, že ministerka je nominantkou SNS a má určité povinnosti.

"Peniaze z kultúry idú na filharmóniu a nie na ich oblasti. Kultúra nie je len o národných divadlách, ale aj o regionálnych. Kultúra nie je len o Bratislave, ale aj o podpore rôznych iných umeleckých telies. Oceňujem aj KDH, že nepodpísalo návrh na jej odvolanie," dodal.

Danko taktiež rešpektuje aj špecifiká umelcov v Slovenskom národnom divadle. Podľa neho však "to slovenské, skutočné, nie je podporované."

Hnutie KDH o podpisoch na odvolanie ministerky

Opozícii sa prvýkrát nepodarilo dostať dostatočný počet podpisov na odvolanie. Chyba bola údajne v systéme. Hnutie KDH ani Slovensko podpisy nedodali.

"Sme v určitých situáciách partnermi, keď ide v skutočnosti o vážne veci, ako napríklad novela Trestného zákona. Máme výhrady voči ministerke Šimkovičovej. Jednou z nich by bolo, že prispela k budovaniu dezinformačnej scény, tak ako aj nevhodná komunikácia s umelcami, či obnovenie spolupráce s Ruskom a Bieloruskom," zdôraznil jednotlivé výhrady Hajko.

Nezodpovedané otázky

Podľa neho je najúčinnejšou zbraňou proti akémukoľvek ministrovi odvolávanie. V pondelok malo hnutie KDH v pláne predložiť do pléna pre Šimkovičovú otázky, ktoré už dávnejšie iniciovali neformálne cez sociálne siete, no odpovede sa nedočkali.

Celú reláciu Téma si môžete pozrieť vo videu nižšie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok