Vraždy, bitky či znásilnenia. Regulácia Telegramu na Slovensku je v nedohľadne, toto jej stojí v ceste

ta3/Veronika Cepková
10.2.2024 15:30

Vraždy, bitky či znásilnenia. Obsah, ktorý je na iných online platformách zakázaný, na ruskej sociálnej sieti je voľne dostupný. A to aj pre deti a mládež. Reč je o sociálnej platforme Telegram. Jeho regulácii na Slovensku však stojí v ceste viacero faktorov. Upozorňujeme, že reportáž nie je vhodná pre maloletých a citlivé povahy.

Jednoduché prihlásenie

K videám plných násilia nevedie ťažká cesta. Na prihlásenie stačí telefónne číslo. Vytvoríte si prihlasovacie meno a heslo a fungujete.

"Telegram je četovacia aplikácia, ktorá najviac pripomína Whatsapp alebo Messenger, sú tam klasické vlákna, kde ľudia medzi sebou klasicky komunikujú s tým rozdielom, že tam viete založiť ako keby svoj vlastný kanál, skupinu, kde je viac ľudí, ktorí sledujú obsah daného človeka v politike alebo aktéra. Ten najväčší rozdiel je, že ten obsah tam vôbec nie je moderovaný," vysvetľuje Gabriel Tóth, zakladateľ a riaditeľ New School Communication.

Používatelia si kanály buď vyhľadajú sami, alebo ich niekto pozve. Sociálna sieť u nás nie je veľmi rozšírená, ale mladí sa na nej stretli s násilnými príspevkami.

Úspešná obrana

Telegram sa doteraz úspešne regulácii bránil. Podľa odborníka európska legislatíva o digitálnych službách by mala zabezpečiť, aby daná platforma bola zodpovedná za svoj obsah. Napriek tomu, že rezort vnútra regulovať chce, odborník tvrdí, že nevyrieši celý problém.

"Treba si uvedomiť, že akákoľvek regulácia ovplyvňuje verejný obsah, ktorý je dohľadateľný, ak sa odohráva v šifrovanej skupine, tak tá regulácia sa tam len veľmi ťažko dosiahne, lebo tá sociálna sieť neukáže, čo v tej skupine je, čiže tie limity regulácie sú tam veľmi obmedzené," hovorí Tóth.

Bezpečnostná rada už minulý rok upozornila, že mládež sa radikalizuje najmä v online priestore. Na sociálnej sieti Telegram uverejňoval príspevky a trávil čas aj vrah zo Zámockej ulice. Prísnejšiu reguláciu však v najbližšej dobe zrejme očakávať nemôžeme.

Pozrite si archívnu reportáž o tom, že vojna a dezinformácie hýbali internetom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok