Opozícia varuje, že nová legislatíva sa týka aj znásilnenia. Skrátenie premlčacej doby vyvolalo pobúrenie

ta3/Katarína Žgrlíková
8.2.2024 15:14 , Aktualizované: 8.2.2024 16:50

Diskusia k Trestnému zákonu v druhom čítaní sa začala ešte 31. januára. Opozícia kritizuje skrátenie premlčacích lehôt aj pri násilných trestných činoch. Pri znásilnení sa premlčacia doba zločinu v novele skracuje z 20 rokov na 10 rokov.

spravodlivosť justícia
Profimedia

Kolíková chce vedieť prečo

Na túto skutočnosť upozornila vo štvrtok pred hlasovaním o novele Mária Kolíková zo strany SaS. Počas prihlasovania pozmeňujúcich návrhov sa opýtala, prečo je táto zmena v novele.

Koalícia tvrdila, že návrh sa nedotkne násilných trestných činov, čo podľa nej očividne nie je pravda, ak je toto jedna zo zmien Trestného zákona.

Poslanec SaS Alojz Hlina žiadal predkladateľov novely, aby odôvodnili tento pozmeňujúci návrh, plénum však jeho žiadosť zamietlo.

"Sú to hry. Dnes som sa s hrúzou dozvedel, že znižujeme premlčacie doby pri znásilnenia a sexuálneho zneužitia mladistvých. Celý čas hovorili, že sa to týka len majetkových trestných činov, nie násilných. To je obrovský posun. To musíme zastaviť," vyhlásil.

Števulová upozornila Suska už skôr

Poslankyňa PS Zuzana Števulová upozornila na to, že minister spravodlivosti Boris Susko minimálne od stredy vedel o premlčacej lehote pre trestný čin znásilnenia, ale nespravil žiadne zmeny.

“Osobne som v stredu vyzvala Borisa Suska, aby zariadil nápravu už v druhom čítaní, kedy na to ešte bol priestor. Skutočnosť, že naše apely odignoroval, vypovedá o tom, na kom tejto vládnej koalícií záleží,” vyjadrila sa poslankyňa.

Skrátená premlčacia doba aj pri zneužití dieťaťa

Jana Bittó Cigániková zo strany SaS na tlačovej besede uviedla, že sa znižujú premlčacie doby o polovicu nielen pri znásilnení, ale aj pri zneužití dieťaťa. "Komu toto pomôže?" pýtala sa.

“Na toto dostala koalícia mandát? Spomeňme si napríklad na kauzu Čistý deň, na zneužívanie detí rodinnými príslušníkmi, kňazmi. Ako dlho trvá, kým sa to vyšetrí? A teraz sa má tá doba ešte znižovať na polovicu,“ poznamenala Bittó Cigániková s tým, že sa to dotýka nielen práv žien, ale aj práv maloletých a detí.

“Vláda týmto chráni mafiánov, pozýva sem ďalších a uľahčuje to násilníkom," spomenula a pripomenula aj vraždu v Dubnici nad Váhom, keď psychicky chorý muž zabil ženu, ktorú roky obťažoval.

"Boris Susko a celý Smer vtedy odmietli otvoriť schôdzu a odôvodnením, že takýmto spôsobom sa nesmie Trestný zákon zmeniť v skrátenom konaní," povedala poslankyňa SaS.

Pozrite jej tlačovú besedu nižšie.

Naštvaný Matovič

Igora Matoviča zo Slovenska táto informácia natoľko nahnevala, že verejne odsúdil Petra Pellegriniho. "Arogantný pľuvanec od Pellegriniho do tváre žien, ktorým špinavec zobral dôstojnosť… takto sa správa len atrapa chlapa, ktorý v skutočnosti ženami pohŕda," napísal líder hnutia na sociálnej sieti Facebook.

KDH v oficálnom stanovisku kritizuje vládnu koalíciu, ktorá v novele Trestného zákona skracujeme premlčacie doby pri znásilnení. Kresťanskí demokrati upozorňujú, že vládna koalícia tvrdila, že novela Trestného zákona sa bude týkať iba ekonomických trestných činov. 

KDH spomína zločin v Košiciach

Poslankyňa KDH Andrea Turčanová upozorňuje, že mnoho páchateľov pri znásilnení sa podarí vypátrať až po mnohých rokoch. “Nedávno sa napríklad stalo, že bol nájdený páchateľ, ktorý znásilnil 17-ročnú Košičanku a vypátrali ho po viac ako 11 rokoch od skutku a momentálne prebieha súd. Ak by prešla táto novela nebolo by to možné a skutok by bol premlčaný," dodáva Turčanová. 

V Trestnom zákone sa uvádza, že "kto násilím alebo hrozbou bezprostredného násilia donúti ženu k súloži alebo kto na taký čin zneužije jej bezbrannosť, potrestá sa odňatím slobody na päť rokov až desať rokov."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok