Krajský súd dal za pravdu Šutajovi Eštokovi. Dvaja čurillovci sa nemôžu vrátiť do práce, Kubina podá odvolanie

ta3/TASR
6.2.2024 11:34 , Aktualizované: 6.2.2024 16:15

Bývalý vyšetrovateľ NAKA Ján Čurilla a jeho kolega Róbert Magula sa nemôžu vrátiť do práce. Rozhodol bratislavský krajský súd. Ten nevydal neodkladné opatrenie, ktorým sa bránili voči rozhodnutiu ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka postaviť ich mimo službu. Minister vnútra postavil policajtov Čurillu a Magulu mimo služby. Rozhodnutie je právoplatné, do práce sa nemôžu vrátiť.

Krajský súd v Bratislave potvrdil zamietnutie návrhu na neodkladné opatrenie v prípade policajta Róberta Magulu, ktorý bol postavený mimo služby. Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva vnútra SR s tým, že voči tomuto rozhodnutiu nie je prípustný riadny opravný prostriedok.

Status chráneného oznamovateľa im nepomohol

Senát krajského súdu svojím rozhodnutím z 25. januára potvrdil predošlé uznesenie Mestského súdu Bratislava IV. "Veríme, že aj v ostatných obdobných prípadoch budú rozhodnutia v prospech MV SR a bude zachovaný princíp právnej istoty," dodali z rezortu vnútra.

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) po nástupe do funkcie dočasne pozbavil výkonu služby šiestich policajtov, tzv. čurillovcov. Odôvodnil to podozrením zo spáchania trestného činu. Keďže mali policajti status chráneného oznamovateľa, podľa Úradu na ochranu oznamovateľov sa mal minister najprv obrátiť na nich.

Pozrite si archívnu reportáž:

Zástupca s rozhodnutím nesúhlasí

Šutaj Eštok zdôraznil, že postavenie niekoľkých príslušníkov Policajného zboru mimo služby nemalo žiadnu súvislosť s poskytnutím statusu chráneného oznamovateľa. "Krajský súd Bratislava tiež konštatoval, že zákonnosť personálneho rozkazu, ktorý bol vydaný ministerstvom vnútra, nie je možné riešiť v civilnom sporovom konaní, pretože by išlo o neprípustný zásah do výkonu právomoci orgánov výkonnej moci," podotkol.

Právny zástupca oboch policajtov Peter Kubina rozhodnutia súdu rešpektuje, ale nesúhlasí s nimi. "Preto proti týmto rozhodnutiam v najbližších dňoch podáme dovolanie. Toto dovolanie bude odôvodnené porušením práva na spravodlivý proces, konkrétne vo forme odopretia súdnej ochrany," ozrejmil na sociálnej sieti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok