Majú vlastné pravidlá a velí ten, kto získa najviac bodov. Spišiakov ohrozujú detské a mládežnícke gangy (reportáž)

ta3/Jozef Slivenský
6.2.2024 11:31

V Spišskej Novej Vsi pôsobia detské a mládežnícke gangy. Pod rúškom tmy napádajú nevinných ľudí a často útočia odzadu. Mestská aj štátna polícia je v najvyššej pohotovosti a má už menný zoznam členov organizovaných skupín. Psychologička upozorňuje: problém je v spoločnosti a rodine.

V rukách gangu

Asi pred pol rokom dostal syn manželov Frankovcov kopanec do hlavy. Pred útočiacim gangom unikol tak, že preskočil plot neznámeho rodinného domu v nádeji, že pozemok nestráži pes.

Pred mesiacom ho gang chytil opäť. Dostal päsťou do tváre. O pár dní neskôr ho napadli po tom, ako vyšiel z pizzerie.

gangy na východe Lívia Franková Napadnutý chlapec

“V polmetrovej výške ho držal za vlasy, kopal ho do tváre. Privolali sme políciu, šli sme na urgent. Lekár zvážil, že je nevyhnutné cétečko mozgu, chirurgické ošetrenie, očné ošetrenie prípadne neurologické ošetrenie. Dodnes je na péenke a o psychických traumách ani nehovorím," hovorí Lívia Franková, matka napadnutého chlapca.

Gang stretávajúci sa spravidla vedľa cyklochodníka pri čerpacej stanici blízko centra Spišskej Novej Vsi si napokon pred pár dňami podal aj otca napadnutého chlapca. 

gangy na východe ta3 Miesto najčastejších útokov

“Slovne nás atakovali, že aha, to je otec toho, čo si mu zbil syna. My sme zareagovali, čo prosím? Kto kričí? Nasledovala rana zľava a sprava na manželovu tvár. Na 50-ročného chlapa," opísala situáciu Lívia Franková.

Úraduje aj ďalší gang

Mestská polícia má informácie o tom, že toto nie je jediný mládežnícky gang v Spišskej Novej Vsi.

“Zatiaľ vieme o dvoch skupinách osôb, mladíkov. Sú od ôsmakov a deviatakov až po stredné školy. Majú novú formu zábavy. Napádajú vo večerných hodinách nevinných ľudí pohybujúcich sa po centre mesta aj po tichších lokalitách," povedal Ľubomír Chroust, náčelník Mestskej polície v Spišskej Novej Vsi.

Anketa

Stretli ste sa aj vy s takýmto správaním?

Nie
- %
Áno
- %
Nechcem odpovedať
- %
Celkovo hlasov: 282

Vlastné pravidlá

Mladí gangstri majú svoje pravidlá a hierarchiu. Na jej vrchole stojí ten, kto získa najviac bodov. Ak má napadnutý 60 rokov, útočník si zapíše 10 bodov. Ak má 50, získaných bodov bude 20. A tak ďalej. 

“Pointa je v tom, že ľudí napádajú spravidla aj odzadu. Môže sa stať, že tá osoba padne na zem, rozbije si hlavu, dostane otras mozgu a nerád by som sa dožil toho, že nám tu niekto v noci primrzne, a potom asi už bude neskoro,” vysvetľuje Chroust.

Mestská polícia intenzívne pátra. Na zozname členov mládežníckych gangov má už 28 mien a všetky informácie odovzdáva štátnej polícii. Jej príslušníci sú tiež v teréne, hoci nie vždy v uniformách. 

“Vzhľadom na aktuálny stav vyšetrovania poskytnutie bližších informácií nateraz nie je možné. Mohlo by to zmariť alebo sťažiť vyšetrenie veci," uviedla hovorkyňa Krajského riaditeľstva PZ v Košiciach Lenka Ivanová.

“Myslím, že robia svoju robotu dobre, páchateľov vypátrajú a urobia s tým niečo," povedal napadnutý otec Jaroslav Franko.

“A ako to zastaviť? Určite v prvom rade vedieť, kde mám svoje dieťa. Kde ten tínejdžer je. Ako rodič by som asi mala poznať ľudí, ktorí ovplyvňujú moje dieťa," hovorí psychologička Martina Barillová.

gangy na východe Lívia Franková Napadnutý otec

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok