Začína suchý február. Cieľom kampane je ozdraviť Slovákov

ta3
31.1.2024 17:00 , Aktualizované: 31.1.2024 19:16

Jedna z najväčších osvetových kampaní vyzýva obyvateľov, aby si na mesiac odopreli konzumáciu alkoholických nápojov. Na Slovensku funguje už niekoľko rokov.

Kampaň z Česka

Vo štvrtok 1. februára sa u nás začína jedna z najväčších osvetových kampaní.

Kampaň Suchý február k nám prišla z Českej republiky, kde funguje už od roku 2013. Jej autorom je OZ Liga otvorených mužov, ktorá sa snaží povedomie o abstinencii rozšíriť naprieč spoločnosťou.

Na Slovensku aj v Českej republike myšlienku mesiaca bez alkoholu podporujú viacerí odborníci, mnohé nemocnice či centrá pre boj s drogovými závislosťami. Podobné kampane sú rozšírené aj v zahraničí. Suchý február poznajú aj v Kanade, v Spojenom kráľovstve je mesiacom bez alkoholu zase január. Autori sa odvolávajú k tradícii boja proti alkoholizmu, ktorú pred druhou svetovou vojnou reprezentoval u nás najmä prezident Tomáš Garrigue Masaryk.

Pozrite si Štúdio ta3 o rizikách, spájajúcich sa s pitím alkoholických nápojov:

Rozšírené pitie

Slováci patria medzi rekordérov v konzumácií alkoholu. Každý obyvateľ Slovenska v roku 2022 v priemere skonzumoval 85,9 litra alkoholických nápojov. Za hlavné prínosy striedmosti patrí lepší spánok, viac energie, no aj čistá hlava. V neposlednom rade sa účastníkom kampane poďakuje aj ich peňaženka.

Okrem mladých je škodlivý aj pre seniorov, ktorí sú od alkoholu závislí častejšie, než iné skupiny populácie. Trpia najmä úbytkom svalovej hmoty, o čom informovala primárka oddelenia dlhodobo chorých Nemocnice AGEL Handlová MUDr. Miriam Kvostková.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok