Francúzi bojujú s terorizmom, zadržali už stovky podozrivých osôb

TA3 ČTK
10.9.2016 16:43

Vo Francúzsku bolo od začiatku roka zatknutých pre spojenie s teroristickými kruhmi takmer 300 ľudí. Povedal to minister vnútra Bernard Cazeneuve. Naposledy zadržali komando žien, ktoré chystalo útok na vlakovú stanicu v Paríži.

Cazeneuve povedal, že tento rok bolo zadržaných 293 osôb, ktoré boli napojené na teroristické skupiny. "To znamená množstvo odhalených skupín, množstvo odvrátených útokov," povedal minister. Neposkytol ale informáciu, koľko zo zadržaných ľudí bolo z niečoho obvinených, koľko uväznených alebo prepustených na slobodu.

"Intenzívne a v každom okamihu sa snažíme Francúzov chrániť a máme výsledky," povedal minister. Obavy z ďalších útokov obnovil prípad mladých žien, ktoré sa podarilo zadržať a ktoré plánovali útok v Paríži. Ženy sa zradikalizovali pod vplyvom teroristickej organizácie Islamský štát.

Francúzsko má za sebou niekoľko veľkých útokov - tento rok po júlovom atentáte v Nice zomrelo 86 ľudí, pri streľbe vlani v januári na redakciu týždenníka Charlie Hebdo a v nasledujúcich dňoch prišlo o život 20 osôb a v novembri potom 129 ľudí pri koordinovaných útokoch v Paríži. K väčšine z týchto akcií sa prihlásil Islamský štát.

Francúzsko sa pripravuje na prezidentské voľby, ktoré sa budú konať na jar budúceho roka, a časť pravice viní vládu, že zlyháva v bezpečnostných otázkach.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok