Radikálky, ktoré zadržali vo Francúzku, zrejme koordinoval IS

TA3 TASR
9.9.2016 06:46

Francúzske úrady oznámili, že sa im podarilo rozbiť teroristickú skupinu. Už vo štvrtok polícia zatkla trojicu žien, ktoré plánovali útok na parížsku vlakovú stanicu. Podľa francúzskeho prokurátora ich koordinoval takzvaný Islamský štát.

Pri zatýkaní zranila policajta

Podľa vyjadrení ministra vnútra Bernarda Cazeneuva, ktoré priniesli agentúry AP a DPA, je výsledkom protiteroristickej operácie v departmáne Essonne južne od Paríža zadržanie "zradikalizovaných" žien vo veku 19, 23 a 39 rokov. Predpokladá sa, že plánovali "nové násilné činy".

Jedna z podozrivých pri zatýkaní v obci Boissy-Saint-Antoine zranila policajta nožom, na čo sama utrpela zranenia, keď proti nej polícia použila strelné zbrane. Napadnutý policajt nie je v ohrození života, informoval Cazeneuve.

Auto s plynovými fľašami

Parížska prokuratúra predtým oznámila, že v súvislosti s daným prípadom polícia v uplynulých dňoch zatkla ďalšie štyri osoby - dvoch mužov a dve ženy -, ktoré sú podozrivé z radikálneho islamizmu. Francúzske orgány môžu podozrivých z terorizmu zadržiavať bez obvinenia najviac štyri dni. Podľa Cazeneuva čelí Francúzsko "teroristickej hrozbe nebývalého rozmeru", čo si vyžaduje "ostražitosť všetkých spoluobčanov".

Objavenie záhadného auta s plynovými fľašami v historickom centre Paríža vyvolalo nové obavy z teroristických útokov vo Francúzsku. Vozidlo našli v nedeľu ráno 4. septembra odstavené bez posádky pri svetoznámej katedrále, pričom sa vnútri nachádzalo päť plných a jedna prázdna plynová fľaša, ako aj kanistre s naftou a papiere s nápismi v arabčine, avšak nijaká rozbuška. Majiteľ auta medzitým prišiel polícii nahlásiť, že jeho 19-ročná zradikalizovaná dcéra zmizla.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok