Bývalý admin policajného Facebooku reštartoval projekt Hoaxy a podvody. Nová stránka bude apolitická

ta3/Lenka Klobučníková
23.1.2024 12:18

Špecializovaná oficiálna stránka Policajného zboru SR na boj proti hoaxom a podvodom od decembra 2023 nepublikuje príspevky. Správca a zakladateľ stránky David Púchovský sa rozhodol odísť zo zamestnania a založil novú, apolitickú stránku. Ako hovorí, tam bude naďalej pokračovať vo svojej tvorbe apoliticky, odborne a vecne - teda tak, ako na polícii.

Bez názvu.png
Reprofoto: Facebook/Hoaxy a podvody
Nová apolitická stránka Hoaxy a podvody.

Čo sa stalo so stránkou Hoaxy a podvody - Polícia SR?

Po parlamentných voľbách, ktoré sa konali v septembri 2023, došlo na základe politických rozhodnutí na Slovensku k útlmu aktivít naprieč celou štátnou správou.

Jedným z týchto krokov bolo zastavenie činnosti facebookovej stránky "Hoaxy a podvody - Polícia SR" krátko po nástupe Matúša Šutaja Eštoka do funkcie ministra vnútra.

Stránka od roku 2018 pôsobila v rámci Policajného zboru a s viac ako 150 000 sledovateľmi bola najsledovanejším projektom v regióne Strednej Európy na boj proti falošným správam.

Neaktivita stránky

Ako informoval Púchovský, stránka je neaktívna od začiatku decembra 2023, a to aj napriek tomu, že za svoju činnosť bola opakovane ocenená súkromným sektorom a získala si rešpekt v rámci domácich a zahraničných bezpečnostných zložiek.

V roku 2022 odhalila informačnú operáciu Veľvyslanectva Ruskej federácie na Slovensku - "cintorín Ladomirová".

Nová apolitická stránka

Pre veľký politický zásah zakladateľ a správca pôvodnej stránky Hoaxy a podvody-Polícia SR odišiel zo zamestnania a rozhodol sa založiť svoj vlastný projekt, a to novú apolitickú stránku Hoaxy a podvody. 

V úvode stránky sa píše: "Bojujeme proti hoaxom a podvodom. Apoliticky, odborne a vecne ako kedysi v rámci polície."

Vyjadrenie zakladateľa

Púchovský tvrdí, že najviac obyvateľov zo Slovenska v rámci Európskej únie verí falošným správam. Podľa Svetového ekonomického fóra predstavujú dezinformácie najväčšie riziko pre globálnu stabilitu na obdobie najbližších dvoch rokov.

"Strategická komunikácia je dnes dôležitejšia viac ako kedykoľvek predtým. Ide o obranu vlastnej krajiny voči neviditeľnému nepriateľovi, ktorého nazývame hybridné hrozby. Ak to nedokáže štátna správa, musia nastúpiť občania, ktorým na budúcnosti Slovenska záleží," povedal Púchovský.

Päť princípov

Stránka Hoaxy a podvody sa podľa Púchovského počas svojej činnosti bude riadiť piatimi princípmi.

ODBORNOSŤ - vysvetľovanie falošných správ na základe odborných stanovísk, nie názorov administrátorov.

REŠPEKT - akékoľvek iné, slušné názory sú rešpektované, cenzúra slobody slova neexistuje.

AKTIVIZMUS - projekt je budovaný na základe občianskeho aktivizmu ľudí bez iných úmyslov.

VLASTENECTVO - pôsobenie projektu je založené na skutočnom vlastenectve.

APOLITICKOSŤ - projekt nikdy nebude nástrojom politického boja, nikdy nebude menovať aktívne politicky exponované osoby alebo politické strany.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok