Pellegrini oznámil prezidentskú kandidatúru. Ak uspeje, odíde z postu lídra Hlasu

ta3/Soňa Búranová
19.1.2024 16:18 , Aktualizované: 19.1.2024 18:37

Predseda NR SR a líder strany Hlas-SD Peter Pellegrini oficiálne oznámil kandidatúru na prezidenta Slovenskej republiky. Urobil tak v Štátnej opere v Banskej Bystrici.

Má najväčšieho hrdinu

Pred oficiálnym oznámením kandidatúry povedal, že najväčším hrdinom pre neho bol obyčajný pracovitý človek.

Prezident by podľa neho mal dokázať pochváliť vládu, keď pracuje pre ľudí, a pokarhať ju, ak tak nerobí. Do boja o prezidentské kreslo vstupuje s heslom Slovensko už potrebuje pokoj.

Hovorí, že Slováci už majú dosť politických konfliktov a chcú, aby bola na Slovensko vrátená súdržnosť. Tvrdí, že republika má za sebou 10 rokov, keď ju viedli politickí nováčikovia, čo sa podľa neho nemôže zopakovať. "Považujem za výhodu, ak má budúci prezident skúsenosti z iných dôležitých postov," uviedol.

Má jasnú víziu

Je podľa neho samozrejmosťou, aby bol pre zahraničných politikov rovnocenným partnerom. Myslí si, že kandidát na hlavu štátu musí mať víziu do budúcnosti. "Prezident musí nájsť cestu, ako spojiť ľudí do jedného spoločenstva," vyhlásil s tým, že jeho víziou je práve pokojný a dôstojný život ľudí na Slovensku.

Prezident podľa Pellegriniho nesmie byť len prezidentom elít, "nesmie byť prezidentom médií" a "musí byť vždy prezidentom Slovenska a nie prezidentom zahraničia". Na prvom mieste pre neho musí byť Slovensko – "ľudia, národ i štát".

Dodal, že svoje súkromie nikdy "neťahal" do politiky a nikdy tak neurobí. Ak získa post hlavy štátu, oznámil, že ho nebude sprevádzať "žiadna prvá dáma, ani žiadna iná osoba". "Ja s nikým nezdieľam spoločnú domácnosť," prezradil.

Kto ho nahradí?

Pellegrini zároveň informoval, že ak sa stane prezidentom, odíde z postu lídra strany Hlas-SD aj z funkcie predsedu parlamentu.

Dodal, že na zahraničnom smerovaní Slovenska sa nič nezmení, čo podľa neho znamená, že republika bude naďalej súčasťou Európskej únie a NATO.

Za nástupcu vo funkcii predsedu NR SR označil ministerku hospodárstva Denisu Sakovú alebo ministra investícií a regionálneho rozvoja Richarda Rašiho.

Tvrdí, že kandidatúru ohlásil až teraz kvôli vlastnej zodpovednosti. Najprv chcel podľa vlastných slov založiť Hlas a splniť zásadné predvolebné sľuby.

Pozrite si celé vyjadrenie Petra Pellegriniho k prezidentskej kandidatúre.

Pred Štátnou operou sa zišli aj protestujúci, ktorí prišli vyjadriť nesúhlas s Pellegriniho kandidatúrou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok