FOTO: Bitka, hlad či odopieranie práv. Deti v reedukačných centrách sa stretávajú s neľudskými praktikami, odhalila generálna prokuratúra

ta3/GP SR/Braňo Balogh
17.1.2024 11:52

Generálna prokuratúra zverejnila v utorok šokujúcu správu o výsledkoch kontrol v reedukačných centrách. Jej obsah znepokojil nielen generálneho prokurátora, ktorý zvolal mnohostranné stretnutie so zástupcami ministerstiev. Reagovali naň aj politici.

Neohlásené kontroly

Generálna prokuratúra vykonala sériu kontrol vo viacerých zariadeniach po celom Slovensku a výsledky sú znepokojujúce. Chovankyne a chovanci v reedukačných centrách žijú v neľudských podmienkach. Zistili mnohé nedostatky v oblasti hygieny, priestoru, ale aj zásahy do práv detí. V mnohých zariadeniach našla kontrola bežné plesne, inde sa stretla s bitkami, či s nevhodnými kontrolami.

Mnohostranné stretnutie

Generálna prokuratúra SR ohlásila na štvrtok 18. januára multilaterálne pracovné stretnutie za účasti ombudsmana a zástupcov rezortov školstva, spravodlivosti, práce, zdravotníctva a komisárky pre osoby so zdravotným postihnutím a komisára pre deti. Prokuratúra vydala obšírnu správu, v ktorej popísala viacero prípadov obmedzenia práv.

Sexuálne zneužívanie

Prokurátori prichádzajú vo štvrtok 16. februára 2023 do RC Trstín a od chovankyne Simony sa dozvedajú, že len dva dni pred tým bola inou maloletou donútená k nedobrovoľnému sexuálnemu styku. Prokuratúra začala vo veci trestné stíhanie pre zločin sexuálneho zneužívania.

Privítanie na samotke

Ďalší prípad riešila prokurátorka v RC v Zlatých Moravciach, keď prišla na neohlásenú kontrolu. Zistila, že chovankyňa Timea prijatá do zariadenia deň pred tým, je na samotke. Zástupkyňa riaditeľky oznamuje, že dospievajúca má v izolácii stráviť päť dní. Riaditeľka a ani jej zástupkyňa nevedeli prokurátorke uviesť dôvod, prečo zdravé dievča hneď po príchode do zariadenia umiestnili do izolácie na päť dní. V miestnosti nefungovalo osvetlenie a na toalete bola pleseň.

Trestanie hladom

Pri kontrole bolo zistené, že vo viacerých zariadeniach sa deti sťažujú na hlad. Na jeho zahnanie si z vreckového kupovali sladkosti. V Levoči si dievčatá kupovali cukor a ten si delili, aby zahnali hlad. Vo viacerých zariadeniach boli trestané hladom, zakazovalo sa im chodiť na tzv. dupľu. Podobné konanie zakazuje medzinárodne prijatý Dohovor o právach dieťaťa.

Zastaraná legislatíva

Poslankyňa za SaS Vladimíra Marcinková pripomenula praktiky spred niekoľkých rokov, keď malé deti v detských domovoch boli priväzované k posteliam.

Namiesto zlepšení mravnej a sociálnej situácie detí, ktoré pochádzajú z ťažkých podmienok, ich podľa poslankyne tieto zariadenia zhoršovali.

Mnohí zamestnanci a bývalí zamestnanci poslankyni potvrdili zastaralé zákony v oblasti reedukačných centier. Príkladom je používanie smartfónov, ktoré na jednej strane sú užitočné pri získavaní informácií, ale na druhej strane prostredníctvom nich vedia dospievajúci komunikovať s pasákmi či drogovými dílermi, ktorí im škodili pred nástupom do reedukačných centier. Úprava používania mobilných telefónov by mala byť v zákone podľa Marcinkovej aktualizovaná.

Práva detí by mali presahovať politický boj. Celospoločenský záujem je podľa nej na zachovaní práv dieťaťa.

Úspech prokuratúry, zlyhanie inštitúcií

Marcinková poďakovala Generálnej prokuratúre za jej činnosť pri dohľade nad týmito zariadeniami. Podľa nej zlyhali inštitúcie zabezpečujúce sociálnu kuratelu, odbory hygieny či školská inšpekcia. Bývalá ministerka spravodlivosti a poslankyňa Mária Kolíková (SaS) uviedla, že podmienky v centrách sú frustrujúce ako pre chovancov, tak aj pre zamestnancov.

Poslanecký prieskum

Poslanci KDH Martina Holečková a Ján Horecký budú iniciovať poslanecký prieskum v reedukačných zariadeniach v súvislosti so zisteniami generálnej prokuratúry o závažnom porušovaní ľudských práv detí v reedukačných centrách.

Kresťanskí demokrati zvolávajú mimoriadny výbor pre sociálne veci a mimoriadny výbor pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok