Američania zaplatia Laosu likvidáciu bômb, ktoré tam kedysi zhodili

TA3 TASR
6.9.2016 15:45

Spojené štáty v priebehu nasledujúcich troch rokov poskytnú 90 miliónov dolárov na likvidáciu nevybuchnutých bômb, ktoré na územie Laosu zhadzovali americké lietadlá počas vojny vo Vietname.

Počas prebiehajúcej návštevy prezidenta USA Baracka Obamu v Laose to oznámil Biely dom. Americká administratíva už počas uplynulých 20 rokov venovala na likvidáciu bômb 100 miliónov dolárov. Počet obetí, ktoré každoročne zahynú pri ich explóziách, tak v uvedenom období poklesol z vyše 300 na menej než 50 ročne.

Malé bomby z celkového množstva približne 80 miliónov kusov zhodenej kazetovej munície stále zabíjajú ľudí prevažne na chudobnom laoskom vidieku. Od 70. rokov takéto bomby usmrtili v Laose už viac ako 20.000 ľudí. Obama sa v pondelok stal prvým americkým prezidentom, ktorý prišiel na návštevu Laosu. Spolu s ďalšími lídrami sa tam zúčastňuje na summite Združenia krajín juhovýchodnej Ázie.

Americké letectvo v 60. a 70. rokoch 20. storočia zhodilo v rámci konfliktu v susednom Vietname na územie Laosu státisíce bômb. Laoská vláda odhaduje, že pri vyše 500.000 leteckých misiách boli zhodené viac ako dva milióny bômb, teda v priemere jedna bomba každých osem minút počas obdobia deviatich rokov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok