Kaliňák: Blaha bol politicky prenasledovaný, preto rušíme špeciálnu prokuratúru. Tresty sú nezmyselné nie za korupciu, ale za drogy, oponoval Valášek

ta3/Braňo Král/Braňo Balogh
15.1.2024 13:39

V relácii Téma sa stretli poslanec Tomáš Valášek a minister obrany Robert Kaliňák. Témou boli najmä zmeny v Trestnom zákone.

Téma 15. januára 2024
ta3/Laura Kamody
Braňo Král s ministrom obrany Robertom Kaliňákom a predsedom Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva Tomášom Valáškom v relácii Téma

Zákony menia z povinnosti

„Tri a pol roka sme na všetky tie chyby, ktoré boli v Trestnom zákone, upozorňovali,“ uviedol Robert Kaliňák. Keďže politici súčasnej koalície v čase, keď boli v opozícií, podali podanie na Ústavný súd SR, ten podľa ministra v septembri 2023 rozhodol, že „do šiestich mesiacov musia byť prijaté adekvátne zmeny podľa nálezu.“ To je dôvod, prečo sa mení Trestný zákon.

Podľa Kaliňáka je to otázka ľudskoprávnej roviny. „Najprv sme museli vyriešiť hypotéky, trináste dôchodky a teraz prišiel na rad aj právny štát, ktorý v podstate tri a pol roka neexistoval,“ informoval Robert Kaliňák.

Vysoké tresty za „listy“

„Traja zo štyroch podpredsedov NR SR sú trestne stíhaní,“ skonštatoval poslanec Valášek. Kaliňák mu oponoval, že Danko nie je zatiaľ stíhaný. Podľa Valáška je priestor na znižovanie trestov nie v oblasti korupcie, no v oblasti drog.

„Už dlhšie argumentujeme proti tým nezmyselným trestom, keď si niekto dopestuje konopné listy v záhrade,“ skonštatoval predseda Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva. Mieril tým na prípad Jozefa Šipoša, ktorému policajti v dome v Dolných Zeleniciach našli 11 kilogramov marihuany. Za tisícky jednorazových dávok tejto drogy dostal vyšší trest. Súd ho pôvodne odsúdil na 15 rokov odňatia slobody, no krajský súd v Trnave vec vrátil okresnému súdu.

Pozrite si archívnu reportáž o tom, ako pre rušenie ÚŠP kontaktovala Slovensko aj eurokomisia:

Skrátené konanie je nevhodné

„Pán minister, vy dobre viete, že debata v parlamente, nech je akokoľvek kvalitná, nie je nikdy náhradou za poctivé legislatívne konanie,“ uviedol Valášek. Pripomenul, že okrem dĺžky sa štandardný legislatívny proces líši aj komplexnou analýzou zákona a jeho dopadov na spoločnosť.

Počas nej je návrh zákona pripomienkovaný nielen stavovskými organizáciami, ale aj jednotlivými vládnymi rezortmi. „Sú tam základné prekladové chyby,“ tvrdil Valášek, pričom uviedol príklad na rozdieloch slov policy a politics. Jedno poukazuje podľa poslanca na politiku a druhé slovo na princípy resp. zásady politiky. Slová sú podľa neho v zákone zamenené.

Politické prenasledovanie

„Tiež bol pán podpredseda parlamentu Blaha politicky prenasledovaný takýmito politickými obvineniami, a to je presne ten dôvod, prečo je nutné zrušiť špeciálnu prokuratúru, ktorá je systémovo zaujatá a sústredila sa na vybraných politikov,“ uviedol minister obrany. Valášek sa ohradil proti výrokom o politickom prenasledovaní.

Celú reláciu Téma si môžete pozrieť nižšie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok