Mohol Danko odísť z miesta nehody, ak zdemoloval semafor? Situáciu pre ta3 vysvetlili analytici (+anketa)

ta3/Braňo Balogh
12.1.2024 17:06

Ako postupovať, ak poškodíte značku alebo semafor? Dopravní analytici a špecialista na poistenie pre ta3 priblížili povinnosti vodiča. Tie vyplývajú pre motoristov zo zákona o cestnej premávke. Mal sa nimi riadiť aj podpredseda parlamentu a líder SNS Andrej Danko, ktorý zdemoloval semafor a z miesta nehody odišiel.

Danko semafor
ta3

Vodič musí zotrvať na mieste nehody

Za poškodenie všeobecne prospešného zariadenia považuje analytik akékoľvek zariadenie, ktoré sa nachádza na a bezprostredne pri ceste.

V praxi ide o zvodidlá, semafory, značky, skrátka o veci, pri ktorých neviete určiť ich vlastníka. V takom prípade musíte zavolať políciu. Tá prípad zadokumentuje a vodiča podrobí dychovej skúške na alkohol.

Zvýšené plnenie zo strany poisťovne

Podľa Štefucu je útek nevýhodný aj pre zvýšené plnenie zo strany poisťovne. V praxi vám poistnú udalosť poisťovňa uzná, no môže vás žiadať, aby ste časť škody zaplatili.

Ak napríklad zdemolujete semafor za 20-tisíc eur, môže vám časť škody preplatiť. Podieľate sa tak na škode istou sumou.

Anketa

Myslíte si, že by mal Andrej Danko za útek z miesta nehody odstúpiť?

áno
- %
nie
- %
neviem
- %
Celkovo hlasov: 4914

Rovnaký názor má aj špecialista na poistenie Andrej Králik, ktorý nás informoval, že "je bežné regresné plnenie, ak sa ukáže porušenie niektorej zákonnej povinnosti."

Podľa analytika, aj keď poisťovňa vyplatí poistné, tak si od osoby bude tento poistný nárok uplatňovať. Podľa výšky porušenia podmienok môže byť nárok poisťovne až do výšky 100 percent. V praxi môže dôjsť k tomu, že Danko môže zaplatiť aj 10-tisíc eur.

Litera zákona

Za pravdu Štefucovi dáva aj zákon o cestnej premávke. Ten v paragrafe 64 považuje za dopravnú nehodu udalosť v cestnej premávke, pri ktorej sa znefunkční cesta alebo všeobecne prospešné zariadenie. Vodič bez ohľadu na výšku škody musí zavolať políciu, ktorá zadokumentuje nehodu.

Podľa analytika Jána Bazovského mohlo ísť o škodovú udalosť, keďže nebolo poškodené zdravie žiadnej osoby. Základné pochybenie vidí v tom, že udalosť nebola ihneď ohlásená mestu, ktorému semafor patrí.

"Prečo odišiel z miesta nehody?" položil si otázku Bazovský. Pripomenul, že je omnoho vhodnejšie, ak vodiči zavolajú políciu. Na jednej strane ihneď dôjde k splneniu všetkých zákonných povinností, a čo je ešte podstatnejšie, nebudú sa šíriť pochybnosti o triezvosti účastníka škodovej udalosti. Množstvo otázok, ktoré vyvolal odchod Danka z miesta nehody, sú reputačným poškodením pre politika.

Útek sa nevypláca

Polícia upozorňuje na to, že je nevhodné ujsť z miesta nehody. Postih vinníkov dopravných nehôd, ktorí ušli z miesta nehody, alebo ju spôsobili pod vplyvom alkoholu, je veľký.

Pokuta je vo výške minimálne 300 eur a maximálne 1 300 eur. Vodičovi je tiež možné udeliť sankcia zákazu činnosti viesť motorové vozidlá v minimálnom trvaní jeden rok a maximálne do piatich rokov. Porušenie predpisov rieši okresný alebo krajský dopravný inšpektorát.

Detaily o nočnej nehode Andreja Danka si môžete prečítať v článku nižšie.

Nižšie si tiež môžete pozrieť reportáž o nehode.

Žilinka avizoval stíhanie

Medzitým už situáciu začala riešiť aj generálna prokuratúra. Začne trestné stíhanie pre prečin poškodzovania a ohrozovania prevádzky všeobecne prospešného zariadenia. Generálny prokurátor Maroš Žilinka o tom informoval na sociálnej sieti.

"V rámci trestného konania prokuratúra vykoná všetky procesné úkony nevyhnutné na náležité objasnenie skutkového stavu veci. Orgány prokuratúry apelujú na zdržanlivosť pred vyslovovaním predčasných záverov," priblížil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok