Blanár odsúdi presuny zbraní medzi KĽDR a Moskvou až po dôkazoch. Opozícia zvoláva zahraničný výbor

ta3/tasr
10.1.2024 13:50 , Aktualizované: 10.1.2024 15:55

Slovensko je pripravené odsúdiť presun zbraní medzi medzi Ruskom a Severnou Kóreou po predložení relevantných dôkazov. Uviedol to minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár (Smer-SD) v súvislosti so spoločným vyhlásením o odsúdení tohto činu, pod ktoré sa podpísalo takmer 50 krajín vrátane všetkých krajín Európskej únie okrem Slovenska a Maďarska.

"Sme dôsledne na strane dodržiavania medzinárodného práva aj sankcií Bezpečnostnej rady OSN, ale nebudeme to robiť len preto, lebo nás niekto osloví, že my si to myslíme, ale dôkazy vám k tomu nedáme," povedal.

Podotkol, že text vyhlásenia zároveň nebolo možné pripomienkovať. "Odmietame, aby sme dostali do rúk text, ktorý nemôžeme pripomienkovať, a zároveň sa k niečomu prihlásili, keď k tomu nemáme relevantné dôkazy," doplnil.

Kritika progresívcov

Kroky ministra zahraničných vecí kritizoval bývalý veľvyslanec SR pri NATO a poslanec za Progresívne Slovensko Tomáš Valášek. “Minister zahraničných vecí Juraj Blanár sa musí za svoje konanie zodpovedať. Argument, že list nepodpísal, lebo nevidel dostatočné dôkazy, neobstojí. Ako potom vysvetľuje postoj tých 48 signatárov vrátane krajín ako Nemecko, Francúzsko či Veľká Británia? Že sú nesvojprávni, alebo že nečítajú, čo podpisujú?” spýtal sa Valášek.

Poslanec podotkol, že ruský útok severokórejskými zbraňami je vážna eskalácia konfliktu na Ukrajine. Valášek iniciuje zvolanie mimoriadneho zahraničného výboru pre postoj ministra zahraničných vecí.

Potrebuje dôkazy

Minister deklaruje, že po predložení dôkazov je Slovensko pripravené sa k vyhláseniu pripojiť. "Ubezpečujem, že len čo ich budeme mať k dispozícii a budú nás vedieť presvedčiť, aj medzinárodné spoločenstvo na úrovni bezpečnostnej rady, pripojíme sa k tomu," vyhlásil.

Spojené štáty spolu so svojimi partnermi odsúdili v utorok presuny zbraní medzi Severnou Kóreou a Ruskom vrátane použitia severokórejských balistických rakiet proti Ukrajine na prelome rokov. Vyhlásenie podpísalo takmer 50 krajín vrátane Spojených štátov, Kanady, Austrálie, Japonska a všetkých krajín Európskej únie okrem Slovenska a Maďarska.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok